Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο Πολ Τόμσεν προσπαθεί να βρει λύση προτού καταλήξουμε σε αδιέξοδο.

 

Προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα για μια σειρά από επαφές με Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα που μπορεί να κρίνει ακόμη και την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ίδιες πληροφορίες του ρεπορτάζ της εφημερίδας, κάνουν λόγο για συνάντηση του Τόμσεν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο.

Το Ταμείο είχε προειδοποιήσει πριν λίγες μέρες ότι ο χρόνος για να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τελειώνει, δίνοντας προθεσμία λίγων μόνο ημερών ως το Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Ταμείο και Βερολίνο διαφωνούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζονται οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ ζητά να εφαρμοστεί ένας αυτόματος μηχανισμός παρεμβάσεων και μια συνολική ποσοτικοποίηση των μέτρων, ούτως ώστε να περιληφθούν τα νούμερα στην ανάλυση βιωσιμότητας.

Η Γερμανία, από την άλλη, επιμένει στην άποψη για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων, όταν και όποτε κρίνει ότι χρειάζονται, υπό αυστηρές προϋποθέσεις που θα αφορούν την εφαρμογή μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, κι έπειτα από ξεχωριστές ψηφοφορίες της γερμανικής βουλής.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μονοπάτι από τις γερμανικές απαιτήσεις, κάνοντας λόγο για σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο», όπως αυτό έχει ονομαστεί, προβλέπει μειωμένες αποπληρωμές όταν δεν σημειώνονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, και αυξημένες όταν η οικονομία σημειώνει θετικές επιδόσεις.

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να απαντήσει εμμέσως στο Ταμείο όσον αφορά τον χρόνο λήψης οριστικών αποφάσεων, σημειώνοντας ότι τα πάντα θα πρέπει να έχουν κριθεί ως το Eurogrοup της 21ης Ιουνίου, το οποίο στοχεύει να δώσει το τελικό σήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Νωρίτερα, πάντως, από τη δημοσίευση των δηλώσεων Ντομπρόβσκις, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχους είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να αποφασίσει για το ελληνικό χρέος «με ή χωρίς το ΔΝΤ», κάνοντας, πλέον, ξεκάθαρο ότι η σκέψη για απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα είναι κάτι το οποίο δεν τρομάζει τις Βρυξέλλες.