Είστε έτοιμοι για να ανταποκριθείτε στην ανάδυση των «υβριδικών» δουλειών;

Είστε έτοιμοι για να ανταποκριθείτε στην ανάδυση των «υβριδικών» δουλειών;
Photo: Ingram Publishing
Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο επιτελείται η εργασία σε περισσότερα από 250 επαγγέλματα. Τί δεξιότητες πρέπει να έχει ένας σύγχρονος εργαζόμενος;

της Anne Fisher

Αν κοιτάξατε για μια νέα δουλειά το τελευταίο διάστημα και ειδικά αν εργάζεστε στον τομέα σας για κάνα δυο δεκαετίες, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν συνδυασμούς δεξιοτήτων που συνήθως δεν συναντώνται στο ίδιο βιογραφικό σημείωμα – και μέχρι τώρα μπορεί να θεωρούνταν έως και αντίθετες.

Οι θέσεις μάρκετινγκ απαιτούν εξειδικευμένη γνώση στη στατιστική ανάλυση· οι μηχανικοί λογισμικού και οι διαχειριστές έργων πληροφορικής υποτίθεται ότι κομίζουν δημιουργικότητα, οπτικό σχεδιασμό και «ήπιες» δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία. Και η άνοδος στην εταιρική ιεραρχία στον κλάδο των πωλήσεων απαιτεί εμπειρία σε λογισμικό διαχείρισης σχέσεων πελατών.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Καλώς ήρθατε στην εποχή της «υβριδικής» εργασίας. Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο επιτελείται η εργασία σε περισσότερα από 250 επαγγέλματα, σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρίας Burning Glass Technologies, η οποία προέρχεται από τη βάση δεδομένων της με περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο τρέχουσες και παλαιότερες αγγελίες για εργασία.

Η τάση για πιο πολύπλοκες και με περισσότερες δεξιότητες θέσεις εργασίας δεν είναι νέα – η Burning Glass άρχισε να παρακολουθεί την τάση το 2015 – αλλά επιταχύνεται. Η μελέτη προβλέπει ότι οι υβριδικές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 21% μέσα στην επόμενη δεκαετία, περισσότερο από το διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης 10% της αγοράς εργασίας συνολικά.

Ένα παράδειγμα υβριδισμού: Οι προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά, των οποίων η δουλειά δεν υπήρχε καν προτού φτάσουν τα πρώτα smartphones πριν από μια δεκαετία, μπορεί να φαίνεται ότι χρειάζονται κυρίως δεξιότητες συγγραφής κώδικα, όπως και οι άλλοι προγραμματιστές λογισμικού. Κι όμως, όχι. Ο σχεδιασμός εφαρμογών για κινητά απαιτεί γνώση προγραμματισμού, φυσικά, αλλά και σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη, περιεχόμενο, και μάρκετινγκ.

Ή πάρτε για παράδειγμα την ανάλυση δεδομένων. Το 2010, σύμφωνα με τη μελέτη της Burning Glass, υπήρχαν μόνο 150 αγγελίες για ανθρώπους που είχαν την ικανότητα να εφαρμόζουν τη στατιστική σε επιχειρηματικά προβλήματα, και οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν στη Γουόλ Στριτ. Το 2018, αντιθέτως, πάνω από 1,7 εκατομμύρια αγγελίες για θέσεις εργασίας, σε κάθε κλάδο που μπορείτε να φανταστείτε, ζητούσαν δεξιότητες στην επιστήμη των δεδομένων.

Για τους ανθρώπους που προσπαθούν να σχεδιάσουν μια σταδιοδρομία εν μέσω αυτής της συνεχούς αλλαγής (δηλαδή για τους περισσότερους από εμάς), η ανάδυση των υβριδικών θέσεων εργασίας είναι καταπληκτική με δύο τρόπους.

Πρώτον, όσο πιο ασυνήθιστοι είναι οι συνδυασμοί δεξιοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες, τόσο λιγότερους κατάλληλους υποψήφιους μπορούν να βρουν. «Οι recruiters τους αποκαλούν ‘μοβ σκίουρους’, σημειώνει ο Matt Sigelman, διευθύνων σύμβουλος της Burning Glass. Για να προσελκύσουν αυτά τα …σπάνια πλάσματα, οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium – το οποίο είναι συχνά μεγάλο. Οι μάνατζερ του μάρκετινγκ με εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων, για παράδειγμα, συχνά κερδίζουν 40% περισσότερο από όσους δεν τη διαθέτουν.

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα με τις υβριδικές εργασίες είναι ότι είναι ανθεκτικές στην αυτοματοποίηση. Σύμφωνα με τη μελέτη της Burning Glass, περίπου το 42% του συνόλου των εργαζομένων θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικατασταθεί από τεχνητή νοημοσύνη. Αντίθετα, οι υβριδικές εργασίες είναι τόσο περίπλοκες και βασίζονται τόσο πολύ σε εμπειρικές εκτιμήσεις και σε «ήπιες» δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση και η φαντασία, που η Burning Glass προβλέπει ότι η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει μόνο το 12% αυτών των θέσεων εργασίας.

Πώς μπορείτε να μετατρέψετε τον εαυτό σας σε …μοβ σκίουρο; «Η παραδοσιακή σταθερή σταδιοδρομία, όπου κάνετε ουσιαστικά την ίδια δουλειά για δεκαετίες και στη συνέχεια συνταξιοδοτείστε, είναι τώρα δυνατή μόνο σε συνδικάτα και ίσως και στο ταχυδρομείο», λέει ο Sigelman. «Για όλους τους άλλους ανθρώπους, η δια βίου μάθηση είναι μια απαραίτητη διαδρομή προς αυτές τις υβριδικές εργασίες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι η μόνη διαδρομή».

Κρίσιμη λεπτομέρεια: το να υπολογίσεις ποιες δεξιότητες θα πρέπει να μάθεις δεν είναι και τόσο εύκολο καθήκον. Αργά ή αργότερα, πιστεύει ο Sigelman, οι εργοδότες θα αντιληφθούν ότι είναι τόσο δύσκολη η πρόσληψη αρκετών «μοβ σκίουρων» που θα αναγκαστούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη περισσότερων από τους υπαλλήλους που έχουν ήδη.

Εντωμεταξύ, ένας τρόπος για να βρείτε τι πρέπει να προσθέσετε στο …ρεπερτόριό σας είναι να διαβάζετε τις αγγελίες για θέσεις εργασίας στον τομέα σας – όσες μπορείτε περισσότερες.

«Σε πολλούς κλάδους, οι εταιρείες προσπαθούν τώρα να προσλάβουν άτομα που διαθέτουν συνδυασμούς δεξιοτήτων που πιστεύουν ότι θα χρειαστούν στο εγγύς μέλλον και δεν έχουν ακόμη», εξηγεί ο Sigelman. «Εάν διαβάσετε αρκετές αγγελίες για θέσεις εργασίας, θα αρχίσετε να βλέπετε να εμφανίζονται μοτίβα που θα σας δείξουν πού πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας».