Ιστορική απόφαση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Γυρίζουν για πρώτη φορά την πλάτη τους στο Euribor

Ιστορική απόφαση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Γυρίζουν για πρώτη φορά την πλάτη τους στο Euribor
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου, η ΕΚΤ και οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης υιοθετούν το νέο δείκτη αναφοράς διατραπεζικού δανεισμού μιας ημέρας.

 

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αποφάσισαν την Πέμπτη να υιοθετήσουν το νέο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατραπεζικό δανεισμό μίας ημέρας (Ester) ως νέο δείκτη αναφοράς, στην πρώτη κίνηση για τη μεταρρύθμιση μίας κρίσιμης αγοράς που έχει πληγεί από σκάνδαλα χειραγώγησης. Το Ester θα αντικαταστήσει το Eonia ως δείκτη αναφοράς για το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού μίας ημέρας, που αποτελεί βασικό μέτρο της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη βάση για την τιμολόγηση χρηματοπιστωτικών συμβολαίων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη από ένα πάνελ 23 ιδρυμάτων που είχε οργανώσει η ΕΚΤ και αποτελείται κυρίως από μεγάλες εμπορικές τράπεζες, σηματοδοτεί την πρώτη συγκεκριμένη κίνηση απομάκρυνσης από τα επιτόκια Euribor μετά τα σκάνδαλα χειραγώγησης το 2012 που κλόνισαν την εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτά. «Το Ester θα προσφέρει μία βάση ανάπτυξης εναλλακτικών για τα συμβόλαια που έχουν ως μέγεθος αναφοράς το Euribor», ανέφερε η ομάδα εργασίας σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Το Ester θα βασίζεται στις συναλλαγές μεταξύ 52 τραπεζών, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με την παρουσίαση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δημιούργησε το Ester μετά την αποτυχία μίας προσπάθειας του τραπεζικού κλάδου να παρουσιάσει έναν δικό του δείκτη αναφοράς νωρίτερα φέτος.