Ιστορική επίσκεψη Ν. Κοτζιά στα Σκόπια

Ιστορική επίσκεψη Ν. Κοτζιά στα Σκόπια
ӕ͔́ǓǠԏՠՐŎ ͮ ʏԆɁ ̅ ԏ͠ՐŎ ԏՠʏӏӂϠE. HOXHAJ . (EUROKINISSI/ Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө

Η ελληνική πλευρά αναμένει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της ΠΓΔΜ στο ελληνικό σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονική χώρα.

Για τα Σκόπια αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενοι από μία ευρύτατη δημοσιογραφική αποστολή, για μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη με την πρώτη απευθείας πτήση, έπειτα από δώδεκα χρόνια, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων μετά την πρόσφατη μετονομασία του από Αερολιμένας Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Διεθνής Αερολιμένας των Σκοπίων.

Ο κ. Κοτζιάς απόψε θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση.

Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις επαφές του με τον κ. Ντιμιτρόφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων και Σκοπιανών δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλή, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αναμένεται ότι θα δώσει μία πρώτη απτή εικόνα, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό που είναι σε εξέλιξη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της στα Σκόπια, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός.

Η εικόνα όμως αναμένεται να αποτυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια σε μία εβδομάδα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Βιέννη, την προσεχή Παρασκευή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.