Ιστορική παράδοση όπλων από την ΕΤΑ

Ιστορική παράδοση όπλων από την ΕΤΑ
epa05896597 French police open a weapons cache of ETA (Zulo), in Saint Pee sur Nivelle, southern France, 08 April 2017. The Basque militant group Eta is set to begin the process of officially handing over arms to police in southern France, 08 April 2017. Eta killed more than 800 people and wounded thousands in more than 40 years of violence aimed at creating a Basque state out of territory in south-west France and northern Spain. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

H οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών σταματά τον ένοπλο αγώνα μετά από μισό αιώνα.

H οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ τερμάτισε σήμερα έναν ένοπλο αποσχιστικό αγώνα μετά από σχεδόν μισό αιώνα, οδηγώντας τις γαλλικές αρχές στα κρησφύγετα που όπως υποστηρίζει υπάρχουν κρυμμένα όπλα, αλλά κι εκρηκτικές ύλες.

Ο ένοπλος αγώνας της ΕΤΑ για την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους στα βόρεια της Ισπανίας και στις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας, στιγματίστηκε από το θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπων, ενώ η οργάνωση έχει κηρύξει εκεχειρία από το 2011, χωρίς ωστόσο, να έχει παραδώσει τον οπλισμό της.

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959, δίνοντας μορφή στην οργή των Βάσκων έναντι της πολιτικής και πολιτιστικής καταπίεσης από το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Η παράδοση του οπλισμού της οργάνωση μέσω διαμεσολαβητών στην γαλλική πόλη Μπαγιόν, δεν τερματίζει την δράση της οργάνωσης ως πολιτική οντότητας, αλλά τερματίζει την εποχή της άσκησης πολιτικής βίας στην Δυτική Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή, πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Σκοτία, αλλά και η ισπανική περιοχή της Καταλονίας, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους, ενώ το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.