«Εισβολή» των ΗΠΑ στην Κούβα με έναν κλώνο του Twitter

«Εισβολή» των ΗΠΑ στην Κούβα με έναν κλώνο του Twitter
Photo: REUTERS

Το Associated Press έφερε στο φως μια παράξενη απόπειρα αποσταθεροποίησης.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν στην Κούβα έναν «κλώνο» του Twitter σε μία προσπάθεια να προκληθεί αναταραχή στη χώρα, αναφέρει έρευνα του Associated Press.

Ονομάζεται ZunZuneo και στο απόγειό του 40.000 έφτανε τα εγγεγραμμένα μέλη, σε μία χώρα με περιορισμένη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Από την πλατφόρμα αυτή οι χρήστες μπορούσαν να λαμβάνουν αλλά και να στέλνουν μηνύματα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το πρότζεκτ αυτό δεν χρηματοδοτήθηκε από την CIA, αλλά από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAid).

Σύμφωνα με έγγραφα, στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Associated Press, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδίαζε να φτιάξει μία βάση εγγεγραμμένων μελών, αρχικά προσφέροντας μηνύματα που δεν θεωρούνταν αμφιλεγόμενου περιεχομένου: ειδήσεις για αθλητικά, μουσική ή για ενημερώσεις για τυφώνες.

Στη συνέχεια, όταν το δίκτυο θα εξαπλωνόταν, οι δημιουργοί του θα εισήγαγαν πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο θα είχε ως στόχο την οργάνωση των πολιτών σε «έξυπνες συμμορίες» – μαζικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνταν σε χρόνο-ρεκόρ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία λεγόμενη «Κουβανική Άνοιξη» ή -όπως αναφέρει σε έγγραφό της η USAid- θα οδηγούσαν στην επαναδιαπραγμάτευση «της ισορροπίας ισχύος ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία».

Ωστόσο, τα σχέδια τους απέτυχαν, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συνέχιση του προγράμματος! Μάλιστα, ένας από τους συνδρομητές του ZunZuneo είπε στο BBC ότι έγινε μέλος για να λαμβάνει τις αθλητικές ειδήσεις και ότι ποτέ δεν έλαβε ένα μήνυμα πολιτικό ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Το πρότζεκτ διήρκεσε από το 2009 μέχρι το 2012. Όταν τα χρήματα «στέρεψαν» τότε σταμάτησε, ενώ οι χρήστες δεν κατάλαβαν ποτέ από πού προέρχονταν τα χρήματα ή από ποιους δημιουργήθηκε το δίκτυο.

«Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αναφορά σε συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ», ανέφερε υπόμνημα από την Mobile Accord, ανάδοχο του έργου. «Αυτό είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της υπηρεσίας και για να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής» τονίζει το υπόμνημα.

Ο εκπρόσωπος της USAid, Ματ Χέρικ, είπε στο BBC ότι η Υπηρεσία είναι υπερήφανη για τη δουλειά της στην Κούβα και ότι βοήθησε τους πολίτες να εξασκήσουν το δικαίωμά τους και να ενωθούν με τον έξω κόσμο.

Ερωτηματικό παραμένει η νομιμότητα του προγράμματος. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, κάθε μυστική δράση από μία ομοσπονδιακή υπηρεσία θα πρέπει να έχει την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι του USAid αρνήθηκαν να πουν ποιος έδωσε την έγκρισή του για το πρόγραμμα ή εάν ο Λευκός Οίκος το γνώριζε.

Η έκθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της USAid ότι δεν πραγματοποιεί μυστικές αποστολές σε χώρες όπου οργανώνει προγράμματα αρωγής.

Διαβάστε ακόμη:

Το Twitter «επέστρεψε» στην Τουρκία

Χρόνια πολλά Twitter: Οκτώ χρόνια «τιτιβίσματος» (Βίντεο)

Οι χρήστες του Twitter παρέκαμψαν τον Ερντογάν