Ιταλο-αμερικανικός «πυρετός» ρίχνει το ευρώ σε χαμηλό επτά εβδομάδων

Ιταλο-αμερικανικός «πυρετός» ρίχνει το ευρώ σε χαμηλό επτά εβδομάδων

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η κατάσταση στη Ρώμη συνθέτουν ένα επικίνδυνο μίγμα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων σήμερα καθώς το δολάριο ενισχύθηκε και ενώ επιμένουν οι ανησυχίες για τη διαμάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον προϋπολογισμό στην Ιταλία.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% στο 1,1444 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 20 Αυγούστου.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο, βρίσκοντας στήριξη και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που επανήλθαν σε πορεία ανόδου προς τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο κατά 0,3% στο 96,081, όχι μακριά από το υψηλό επτά εβδομάδων του 96,127 που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση με τα ομόλογα

Σε νέα υψηλά επίπεδα ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αφού η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στο κοινοβούλιο για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν ιδιαίτερα τους νευρικούς επενδυτές.

Το ιταλικό σπρεντ άγγιξε σήμερα τις 315 μονάδες, που αποτελούν και την αρνητικότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου άγγιξε το 3,7%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε θα πραγματοποιηθεί στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, νέα συνεδρίαση με θέμα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι, όπως και ο υπουργός οικονομικών Τζοβάννι Τρία.

Κύριο ζητούμενο θα είναι η εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αγορών.

 

Νωρίτερα σήμερα, οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, αλλά σε αυτές τις αγορές δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες ρευστοποιήσεις – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος από την Ιταλία παραμένει περιορισμένος. Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στο μπλοκ είναι λίγο αυξημένες – επηρεαζόμενες από την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων σε νέα πολυετή υψηλά σήμερα. Οι αποδόσεις των γερμανικών και των γαλλικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,55% και το 0,90% αντίστοιχα.