Ήταν η Βόρεια Κορέα πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία ψηφιακών νομισμάτων στην ιστορία;

Ήταν η Βόρεια Κορέα πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία ψηφιακών νομισμάτων στην ιστορία;
epa06491050 Japanese reporters wait before the building hosting cryptocurrency exchange Coincheck Inc.'s offices in Tokyo, Japan, 02 February 2018. Earlier in the day, Japan's Financial Services Agency (FSA) inspected cryptocurrency exchange Coincheck offices a week after hackers stole more than 500 million US dollars from the company. It is the first time that the FSA operates to an on-site inspection for virtual currency exchanges. EPA/FRANCK ROBICHON

Η πορεία των ερευνών θα δείξει.

 

της Laignee Barron

Για τη μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων μέχρι σήμερα υπεύθυνοι ίσως είναι Βορειοκορεάτες χάκερ.

Τον περασμένο μήνα, χάκερ έκλεψαν 530 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακό νόμισμα από το Coincheck, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Ιαπωνίας.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας σε βουλευτές της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι αιτιάσεις αυτές, όμως, δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένα στοιχεία. Και βέβαια οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Η Βόρεια Κορέα έχει βάλει στο στόχαστρο αγορές ψηφιακών νομισμάτων και στο παρελθόν, ώστε να φέρνει πολύτιμο ρευστό στην οικονομία της που έχει πληγεί από τις διεθνείς κυρώσεις.

Ειδικοί επί θεμάτων χρηματοπιστωτικής ασφάλειας έχουν επισημάνει το ενδεχόμενο τα κρυπτονομίσματα να αποτελέσουν εργαλείο για αυταρχικά καθεστώτα ώστε αυτά να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις και να αποκτούν πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα. Η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων μαζί με την ανυπαρξία εποπτείας και την ικανότητα μετατροπής τους σε κανονικό χρήμα είναι χαρακτηριστικά που επιτρέπουν μια τέτοια λειτουργία.

«Η Βόρεια Κορέα αναζητά συνεχώς τρόπους για να εξασφαλίζει σκληρό νόμισμα και ένας τρόπος είναι η κλοπή κρυπτονομισμάτων ή η απαίτηση πληρωμών σε κρυπτονομίσματα» δήλωσε στους Korea Times η Tara O, ερευνήτρια στο Pacific Forum του CSIS.

Η επίθεση στην Ιαπωνία ενέτεινε τις ανησυχίες ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς ίσως έχει ξεκινήσει έναν νέο γύρο κυβερνο-επιθέσεων.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση WannaCry που «χτύπησε» νοσοκομεία, τράπεζες και εταιρείες το 2017.

Η εταιρεία ασφαλείας FireEye είπε ότι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα έχουν κλέψει bitcoin από τουλάχιστον τρία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη Νότια Κορέα από τον Μάιο του 2017 μέχρι σήμερα.

Η Νότια Κορέα έχει ειδοποιηθεί να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και να είναι προετοιμασμένη να αποκρούσει την όποια απόπειρα στόχευσης περισσότερων ανταλλακτηρίων ψηφιακών νομισμάτων από τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: fortune.com