Johnson & Johnson: Αποζημίωση 55 εκατ. δολάρια σε γυναίκα που αρρώστησε από καρκίνο

Johnson & Johnson: Αποζημίωση 55 εκατ. δολάρια σε γυναίκα που αρρώστησε από καρκίνο
Products made by Johnson & Johnson for sale on a store shelf in Westminster, Colorado April 14, 2009. Johnson & Johnson said its quarterly earnings fell, hurt by generic competition for its Risperdal schizophrenia drug and the strong dollar, but lower costs enabled the company to beat Wall Street expectations. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES BUSINESS) - RTXDZJP Photo:

Η απόφαση αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά δικαστική ήττα για την εταιρεία.

Η εταιρεία Johnson & Johnson διατάχθηκε από ένα δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποζημιώσει με 55 εκατομμύρια δολάρια (47,6 εκατ. ευρώ) μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι η χρήση των προϊόντων με τάλκη για προσωπική υγιεινή τής δημιούργησαν καρκίνο των ωοθηκών.

Η απόφαση αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά δικαστική ήττα για την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει περίπου 1.200 μηνύσεις με την κατηγορία ότι δεν προειδοποίησε επαρκώς τους καταναλωτές για τον κίνδυνο του καρκίνου από προϊόντα που περιέχουν τάλκη. Η δεύτερη δίκη έγινε στην πολιτεία του Μιζούρι, και η ενάγουσα ονομάζεται Γκλόρια Ρίστεσουντ.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Κάρολ Γκούντριτς είπε ότι η ετυμηγορία αντίκειται σε 30 χρόνια ερευνών που υποστηρίζουν ότι ο τάλκης σε καλλυντικά προϊόντα είναι ασφαλής. Η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση και θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ασφάλεια των προϊόντων της, είπε.

Η Ρίστεσουντ είπε ότι χρησιμοποιούσε τα προϊόντα πούδρας τάλκη της J&J – μεταξύ των οποίων και η πασίγνωστη πούδρα για μωρά – στα γεννητικά της όργανα, επί δεκαετίες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, τής έγινε διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση της μήτρας και παρεμφερείς επεμβάσεις.

Το ίδιο δικαστήριο είχε επιδικάσει τον Φεβρουάριο αποζημίωση 72 εκατομμυρίων δολαρίων (62,4 εκατ. ευρώ) στην οικογένεια  γυναίκας, η οποία πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών μετά από χρήση της πούδρας τάλκη στα γεννητικά της όργανα.