Η JP Morgan προειδοποιεί: Ο εμπορικός ψυχρός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ είναι πιο κοντά από ποτέ

Η JP Morgan προειδοποιεί: Ο εμπορικός ψυχρός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ είναι πιο κοντά από ποτέ

«Υπάρχει πιθανότητα συμφιλίωσης – Ωστόσο, εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος, θα είναι μια κατάσταση από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς», προειδοποιεί η τράπεζα.

Οι δασμοί που επιβάλουν Κίνα και ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες μπορεί να είναι η αρχή ενός παρατεταμένου οικονομικού πολέμου, προειδοποιεί η JP Morgan, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Τώρα πρέπει να σκεφτούμε αν ο σημερινός εμπορικός πόλεμος θα μετατραπεί σε έναν οικονομικό ψυχρό πόλεμο. Ελπίζουμε να μην συμβεί αυτό», δήλωσε η γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος Ασίας-Ειρηνικού της JP Morgan, Jing Ulrich, στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Τιανζίν της Κίνας.

«Εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα οι δυο πλευρές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε, «και εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποια συμφιλίωση –και όλοι γνωρίζουμε πως αν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος, θα είναι μια κατάσταση από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

«Η Κίνα δεν θα αλλάξει την εγχώρια πολιτική της λόγω εξωτερικών πιέσεων», συμπλήρωσε. «Το πρόβλημα είναι η τεχνολογική σφαίρα, όπου τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να ηγηθούν. Η Κίνα, φυσικά, είναι ήδη πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς».

Σημειώνεται πως την Τετάρτη οι αναλυτές της JP Morgan, σε έκθεσή τους, ανέφεραν πως αναμένουν οι δασμοί να πλήξουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Μια τέτοια επιβράδυνση θα έρθει να προστεθεί στις υπάρχουσες αρνητικές πιέσεις στην οικονομία λόγω των προσπαθειών του Πεκίνου να μειώσει την εξάρτηση της Κίνας από το χρέος και να κάνει τη μετάβαση σε μια ανάπτυξη που θα καθοδηγείται από την κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη: Σταθερό διατήρησε το αξιόχρεο της Κίνας ο οίκος S&P