JP Morgan: Παραμένουν ελκυστικές οι επενδύσεις στις 4 συστημικές τράπεζες

JP Morgan: Παραμένουν ελκυστικές οι επενδύσεις στις 4 συστημικές τράπεζες
Photo:

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικά κεφαλαιακά «μαξιλάρια», αλλά πρέπει να προσέχουν στους κινδύνους.

Ελκυστική εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την επένδυση σε τέσσερα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ο επενδυτικός οίκος J.P. Morgan στη νέα μελέτη των αναλυτών του που δημοσιεύθηκε χθες.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως έχει προκύψει από τους προηγούμενους ελέγχους προσομοίωσης, διαθέτουν ικανοποιητικά κεφαλαιακά «μαξιλάρια», προκειμένου να ανταποκριθούν σε επικείμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις, τις οποίες θα διαπιστώσουν τα ευρωπαϊκά stress tests. Ωστόσο, παρατίθενται και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν και που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε η μελέτη. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία stress tests της BlackRock και η άντληση 8,4 δισ. ευρώ των τραπεζών από τις αγορές περιορίζει τους κινδύνους που αφορούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα επερχόμενα stress tests. Οι ίδιοι εξηγούν ότι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με discount 26% έναντι των ευρωπαϊκών, 23% έναντι των ισπανικών και των πορτογαλικών και 40% έναντι των ομίλων της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEE-MEA).

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι η διαπραγμάτευση των τραπεζών με discount δηλαδή, το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίησή τους είναι χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας, αντανακλά:

–  την ανησυχία για την πιθανότητα να προκύψουν ανάγκες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης,

– το γεγονός πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες (εκτός της ΕΤΕ) πιθανότατα δεν θα παραγάγουν κέρδη ή θα έρθουν break-even πριν από το 2015,

– την απουσία μερισμάτων, και

– το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση η αγορά δεν πιστεύει τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan αυτό το discount θα κλείσει λόγω:

– Της αναμενόμενης από τον οίκο επιβεβαίωσης ότι δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2014).

– Της επιστροφής στην κερδοφορία: Η Εθνική είναι ήδη κερδοφόρα και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και με τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες το 2015.

– Της επιστροφής των μερισμάτων, η οποία αναμένεται από το 2017 για τις περισσότερες. Αυτό σύμφωνα με την J.P. Morgan θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων πάνω από την καθαρή αξία ενεργητικού.

Τέλος, η ανάλυση προβλέπει ότι τα προ προβλέψεων κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το διάστημα 2014-2017 θα ανέλθουν σε 28,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών στην Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,16% αντιστοιχούν 6,5 δισ., στην Πειραιώς 7,7 δισ., στην ΕΤΕ 9,4 δισ. και στη Eurobank 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan, οι παραπάνω εκτιμήσεις μπορεί να μην επαληθευτούν αν:

α) οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για την αναδιάρθρωση χρέους,

β) η ύφεση αποδειχθεί μακροβιότερη, με συνέπειες για την ποιότητα του ενεργητικού,

γ) προκύψουν αρνητικά αποτελέσματα από τα stress tests του Οκτωβρίου, τα οποία θα απαιτήσουν περισσότερα κεφάλαια,

δ) υπάρξουν δυσκολίες στην υλοποίηση των συγχωνεύσεων,

ε) αυξηθεί το μερίδιο ΤΧΣ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Τι δηλώνουν οι τράπεζες για τα stress tests

18,5 δισ. ευρώ κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Αισιοδοξία στο τραπεζικό σύστημα εν όψει stress tests

Στη «φόρα» αναλυτικά στοιχεία για τις τράπεζες από την ΕΚΤ μετά τα stress tests