JP Morgan: Τα τρία σενάρια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

JP Morgan: Τα τρία σενάρια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

Τι προβλέπει η αμερικανική τράπεζα για την τρίτη αξιολόγηση και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

 

Κλείσιμο της αξιολόγησης αργότερα από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου προβλέπει η JP Morgan, σε έκθεσή της με τα τρία πιθανά σενάρια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση, η αμερικανική τράπεζα αναμένει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο τονίζει ότι δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα καθώς τότε τοποθετεί χρονικά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Σε ανάλυσή της για τα τρία πιθανά σενάρια της αξιολόγησης και της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η JP Morgan δίνει 30% πιθανότητες για μια καθαρή έξοδο, ενώ υποστηρίζει ότι η πλέον αναμενόμενη εξέλιξη είναι μια έξοδος μια κάποια μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής κι εποπτεία από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Το τρίτο σενάριο, στο οποίο ο οίκος δίνει πιθανότητα 10% περιλαμβάνει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και συγκρούσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να υπάρξει και τέταρτη διάσωση της χώρας.