«Καύσωνας» καθημερινότητας για την κυβέρνηση

«Καύσωνας» καθημερινότητας για την κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο , στην συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο, 8 Απριλίου, οι δύο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την Έκθεση documenta14. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αντιμέτωπο με δέοντα προβλήματα της καθημερινότητας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτελέσμα να εντείνεται ο προβληματισμός στην κυβέρνηση.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα της καθημερινότητας διαδέχονται το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να βρίσκεται αντιμέτωπο με νέους –αχρείαστους, εν πολλοίς- πονοκεφάλους.

Ο προβληματισμός πολλών κυβερνητικών στελεχών για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι έκδηλος. Κι αυτό διότι ενόσω η κυβέρνηση ξεδίπλωνε ατζέντα υπέρβασης της «μνημονιακής» συζήτησης και μετάβασης στη συζήτηση περί επενδύσεων και ανάπτυξης, η πεζή πραγματικότητα αποδείχθηκε… πεισματάρα.

Μπέρδεμα

Το πρώτο «χτύπημα» -επί του οποίου χρειάστηκε παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λυθεί- αφορούσε στο γενικευμένο μπέρδεμα με τα 1,1 εκατομμύρια ειδοποιητήρια προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα. Παρότι το υπουργείο Οικονομικών είχε… όλο το δίκιο με το μέρος του –καθώς δεν νοείται να βρίσκεται εν κυκλοφορία ανασφάλιστο όχημα..- η διαχείριση μίας αμιγώς γραφειοκρατικής υπόθεσης εξελίχθηκε σε σίριαλ διαρκείας.

Ειδοποιητήρια για πρόστιμα έφτασαν σε νεκρούς, σε φορολογουμένους που είχαν… μεταβιβάσει τα υποτιθέμενα «ανασφάλιστα» οχήματά τους προ πολλού, αλλά και σε πολλές κατηγορίες πολιτών που, όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία ευθύνη ούτε είχαν αφήσει ανασφάλιστο κάποιο όχημα. Μάλιστα, προχθές ειδικά, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με έμφαση «να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει» προκειμένου να τελειώσει το αλαλούμ. Κάπως έτσι, αποφασίστηκε η παράταση για την ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων ως τις 14 Ιουλίου, η ακύρωση των άδικων προστίμων, αλλά και ο συμψηφισμός στην Εφορία για όσους είχαν προλάβει να πληρώσουν πρόστιμο, το οποίο τους είχε επιβληθεί χωρίς να φταίνε.

Γόρδιος δεσμός

Κι αν το θέμα της σωρείας λαθών για τα πρόστιμα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ταλαιπώρησε την κυβέρνηση επί 48 ώρες, το θέμα των συμβασιούχων αναμένεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Από προχθές, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους συμβασιούχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους συναρμόδιους υπουργούς και το Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί μία λύση νομικά και συνταγματικά συμβατή, που να μην αφήνει στον δρόμο αυτούς τους ανθρώπους.

Πάντως, χθες, το κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης βάρυνε έτι περαιτέρω, για τρεις λόγους: αφενός, διότι τα έκτροπα που σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, δείχνουν πως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα έντονο κοινωνικό μέτωπο, που δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Δεύτερον, διότι η συμμετοχή στην πορεία ήταν μεγάλη και το πρόβλημα αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους –με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό κόστος για χιλιάδες οικογένειες, που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εισόδημα.

Και, τρίτον, επειδή η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να παρατείνει τις κινητοποιήσεις της στον τομέα της καθαριότητας των δήμων επιτείνει την ασφυκτική κατάσταση στην Αθήνα, με τους σωρούς σκουπιδιών να δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό και να απειλούν ευθέως την δημόσια υγεία. Κι όλα αυτά, σε μία χρονιά που η Ελλάδα προσδοκά να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, αναμένοντας περισσότερες από 30 εκατομμύρια αφίξεις…

Όπως και να έχει, το θέμα των συμβασιούχων, όπως παραδέχονταν ήδη από προχθές κυβερνητικές πηγές, δεν είναι καθόλου εύκολο και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία λύση που να μην έχει καθόλου πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Βεβαίως, με αφορμή τις χθεσινές κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εμπαιγμού των συμβασιούχων», κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης αντιδρούσε χθες έντονα, σε συνομιλητές του, με την παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι» -υπό την έννοια ότι η παρούσα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την νοοτροπία πελατειακού κράτους «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων, αλλά και αιρετών αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όμως, όπως και να έχει, η «καυτή πατάτα» παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης και του Πάνου Σκουρλέτη και, όπως όλα δείχνουν, με δεδομένες τις διαφορετικές περιπτώσεις και τις πολλές ταχύτητες εργαζομένων, όπως επίσης και τους δικαστικούς και συνταγματικούς περιορισμούς, είναι μάλλον αδύνατο να βρει μία λύση η κυβέρνηση χωρίς να κατηγορηθεί ότι αδικεί κάποιους εκ των τελούντων σε ομηρεία εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: news247.gr