Κάλεσμα του προέδρου της FIFA στα 12 εγκλωβισμένα παιδιά της Ταϊλάνδης στον τελικό του Μουντιάλ

Κάλεσμα του προέδρου της FIFA στα 12 εγκλωβισμένα παιδιά της Ταϊλάνδης στον τελικό του Μουντιάλ

Μπορεί να μην καταφέρουν να βγουν από το σπήλαιο που βρίσκονται εδώ και μέρες ως την ημέρα του αγώνα, όμως ο συμβολισμός παραμένει δυνατός.

Ο εγκλωβισμός 12 παιδιών που συναποτελούν μία ποδοσφαιρική ομάδα της Ταϊλάνδης και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα πλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και 13 ημέρες, έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, σήμερα (6/7), ένας από τους δύτες που προσέγγισαν τους εγκλωβισμένους, έχασε την ζωή του -αφου αρχικά λιποθύμησε- κατά την επιστροφή του από το σημείο, όπου βρίσκονται οι 13 παγιδευμένοι.

Σε μία κίνηση –προφανούς συμβολισμού δεδομένου ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, για τον απεγκλωβισμό απαιτούνται αρκετές ημέρες– ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, κάλεσε τους 13 παγιδευμένους Ταϊλανδούς, να παρακολουθήσουν διά ζώσης, τον τελικό του Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί την μεθεπόμενη Κυριακή 15 Ιουλίου στο «Λουζνίκι» της Μόσχας.

«Εάν, όπως ελπίζω, ξανασυναντήσουν τις οικογένειες τους τις αμέσως επόμενες ημέρες κι εφ΄ όσον η υγεία τους επιτρέψει να ταξιδέψουν, η FIFA θα ήταν ευτυχής να τους προσκαλέσει να παρευρεθούν στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου. Ελπίζω ειλικρινά, να καταφέρουν να βρεθούν μαζί μας στον τελικό, που θα είναι χωρίς αμφιβολία μία μεγάλη γιορτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελβετός παράγοντας σε επιστολή με παραλήπτη τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Προς το παρόν, πάντως, απαιτούνται 11 ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω. Εξι ώρες για να πάνε και πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων που υπάρχουν στα σπήλαια.