Kalepso: Όταν το cloud συνάντησε το be finnovative

Kalepso: Όταν το cloud συνάντησε το be finnovative

Ο Γιώργος Δεπάστας μιλά για τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τα άμεσα σχέδια της εταιρείας του.

Ο όρος cloud έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας δημιουργώντας μια νέα αγορά με πολλά πεδία δράσης για τις επιχειρήσεις. Η Kalepso, μια καινοτόμος start up, με DNA ελληνικό, αλλάζει τα δεδομένα και δεσμεύεται ότι η προστασία δεδομένων στο cloud θα περάσει στο επόμενο στάδιο.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο τομέας της κρυπτογράφησης βάσεων δεδομένων αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στο να ισορροπήσει μεταξύ της ασφάλειας, της ιδιοκτησίας των κρυπτογραφικών κλειδιών και της λειτουργικότητας της βάσης, η ομάδα της Kalepso, είναι η πρώτη που κατάφερε να συνδυάσει τα παραπάνω στοιχεία, έχοντας ήδη καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ειδικότερα, μέσω του προϊόντος KalepsoDB δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις:

• Να διατηρήσουν την πλήρη λειτουργία των βάσεων δεδομένων τους σε κρυπτογραφημένα δεδομένα. Η Kalepso αναιρεί το δίλημμα της επιλογής μεταξύ ασφάλειας ή λειτουργικότητας (το οποίο ισχύει π.χ. όταν μια εταιρία επιλέγει μια λύση Transparent Data Encryption).

• Να επιταχύνουν τις διεργασίες πάνω σε κρυπτογραφημένα δεδομένα (π.χ. με 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα άλλων εταιριών).

• Να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του cloud με τη σιγουριά ότι οι πολύτιμοι αποθηκευτικοί διακομιστές τους προστατεύονται από οποιαδήποτε απειλή: χάκερ, υπαλλήλους του cloud ή μη εξουσιοδοτημένους διαχειριστές.

• Να μειώσουν το κόστος κανονιστικής συμμόρφωσης, ελαχιστοποιώντας το εύρος ελέγχου και μειώνοντας την ανάγκη για ενημέρωση παραβιάσεων, π.χ. λόγω GDPR.

Η νεοφυής επιχείρηση έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, χάρη στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα befinnovative της Εθνικής Τράπεζας, με τον συνιδρυτή της Kalepso, Γιώργο Δεπάστα, να δηλώνει στο fortunegreece.com πως η ομάδα του επωφελήθηκε σε πολλά επίπεδα, μέσω των συμβουλών που δέχτηκε από κορυφαία στελέχη της τράπεζας, και των διασυνδέσεων με Έλληνες επενδυτές. Επίσης, στο be finnovative Demo Day, η Kalepso ανακοίνωσε την επικείμενη συμφωνία για πιλοτικό πρόγραμμα με την Εθνική Τράπεζα.

« Το be finnovative είναι το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα για τις fintech startups. Το mentorship από στελέχη της Εθνικής, η υλικοτεχνική υποστήριξη και οι προσεγμένες διασυνδέσεις με στελέχη μεγάλων οργανισμών στην Ελλάδα, είναι μοναδικές ευκαιρίες για early stage startups» λέει ο Γιώργος, διευκρινίζοντας ακόμα και σήμερα πως παραμένουν σε στενή επικοινωνία τόσο με τους διοργανωτές του befinnovative, όσο και με τα στελέχη της Τράπεζας- σχετικά με το επικείμενο Proof of Concept.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Kalepso κατάφερε να λάβει το βραβείο νεοφυούς εταιρίας από το Canada Fintech Forum 2017, το βραβείο Des jardins Cooperathon Cyber security, το βραβείο C2 Emerging Entrepreneurs 2018, αλλά και την τιμητική διάκριση από το befinnovative της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Γιώργος τονίζει πως από τεχνικής άποψης, οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν το KalepsoDB χωρίς αλλαγές στις εφαρμογές τους, χρησιμοποιώντας διεπαφές των πιο γνωστών βάσεων δεδομένων (π.χ. MySQL, MariaDB). Πλέον, όπως λέει, ο στόχος είναι η συνεργασία με καινοτόμες εταιρίες, ώστε η τεχνολογία προστασίας δεδομένων της Kalepso να τους δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Crowdpolicy διοργανώνουν το NBG i-bank #fintech 3.0 crowdhackathon (Παρασκευή 30 Νοεμβρίου – Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018) στις εγκαταστάσεις του be finnovative στο Μοσχάτο. Πληροφορίες και εγγραφές στο http://crowdhackathon.com/fintech3