Καλοκαίρι χωρίς ηλεκτρονικά εισιτήρια στα μουσεία

Καλοκαίρι χωρίς ηλεκτρονικά εισιτήρια στα μουσεία

Με τα «κυάλια» βλέπει η Ελλάδα το σύστημα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων κάνοντας την περιήγηση των τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους δύσκολη.

Ο τουρισμός είναι ίσως ο πιο σημαντικός τομέας εισόδων της χώρας μας, άλλα όλα δείχνουν πως η Ελλάδα δε ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί το «χαρτί» της αυτό. Παρόλο που οι τουρίστες δίνουν ακόμα την ψήφο εμπιστοσύνης τους τόσο στην Αθήνα, όσο και στα νησιά, εν μέσω κρίσης και… καύσωνα – δε φαίνεται όμως κάποιος να μπορεί να κάνει τη παραμονή τους στη χώρα πιο εύκολη.

Αναλυτικότερα, οι τουρίστες αναγκάζονται να περιμένουν ώρες στις ουρές των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων (οι οποίοι είναι εξωτερικοί) γιατί δεν έχει προβλεφτεί με κάποιον τρόπο η περιήγηση και η εξυπηρέτηση τους να γίνεται πιο γρήγορη.

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να υιοθετήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων στα μουσεία και στους χώρους, προκειμένου η «βαριά βιομηχανία της χώρας», όπως τη χαρακτηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, να γίνει πράγματι ανταποδοτική.

Ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μείωνε τον χρόνο αναμονής των επισκεπτών στα ταμεία και ταυτόχρονα θα βοηθούσε στον περιορισμό των διαφυγόντων κέρδη.

Το υπουργείο πολιτισμού είχε είδη κάνει σχέδια για να υπάρξουν εισιτήρια με ηλεκτρονική μορφή στην Ακρόπολη και έξι ακόμη γειτονικούς χώρους (Αρχαία Αγορά, Ολυμπιείο, Θέατρο του Διονύσου, Κεραμεικός), αλλά «ναυάγησαν».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα επεκτεινόταν σε 13 ακόμη αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Χανίων, η Κνωσός, η Λίνδος, οι Μυκήνες, το Ασκληπιείο στην Κω κ.ά.

Ο υπουργός Νίκος Ξυδάκης δίνει την απάντηση του στην Καθημερινή εξηγώντας πως «ο πρώτος μειοδοτικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, διότι υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Παρότι για την ελληνική οικονομία αλλά και την ασφυξία των δημόσιων μουσείων η εφαρμογή του συστήματος θα ήταν μια γερή ένεση εσόδων ειδικά φέτος, δυστυχώς χάθηκε κι αυτό το καλοκαίρι. Χάσαμε χρόνο, έσοδα, αλλά μας έμεινε πάλι η ελπίδα. Ο διαγωνισμός σχεδιάζεται για τον Σεπτέμβριο και μάλιστα θα προχωρήσει γρήγορα. Οι συζητήσεις με μεγάλο ίδρυμα – χορηγό της χώρας, που θα αναλάβει την εγκατάσταση δύο συστημάτων, έχουν προχωρήσει πολύ». Με την υποστήριξη του χορηγού ο σχεδιασμός θα γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα. Θα περιλαμβάνει την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 20 χώρους, ίσως και περισσότερους, αλλά και κεντρικό σύστημα ελέγχου εγκατεστημένο στο ΤΑΠ. «Ενας κεντρικός έλεγχος που επιθεωρεί όλες τις πύλες εισπράξεων, ακόμη και εκείνες των πωλητηρίων. Θα έχουμε ανά πάσα στιγμή και εικόνα. Ουσιαστικά είναι ένα κεντρικό σύστημα πωλήσεων, το οποίο θα βοηθήσει το ταμείο, το οποίο τώρα δεν έχει ούτε μηχανογραφημένο λογιστήριο ούτε λογιστή!».

Αν μάλιστα δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε σε δεύτερη φάση η διάθεση ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα επεκταθεί σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιφέρειας. Τέλος Μαρτίου του 2016, σκοπός είναι το σύστημα να υπάρχει σε όλους τους μεγάλους χώρους και τα μουσεία, υποσχόταν το υπουργείο τον περασμένο Απρίλιο. «Είναι μια μηχανή που καίει κάρβουνο ακόμη, και δεν λειτουργεί όπως πρέπει», είχε πει τότε ο αν. υπουργός Πολιτισμού για το ΤΑΠ, εξαγγέλλοντας μεταξύ άλλων και τα σχέδια βελτίωσης των πωλητηρίων των αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησής του. Όμως η αναβάθμιση των υποδομών φαίνεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ΥΠΠΟ, πάντως, στο πλαίσιο αναζήτησης δράσεων με χορηγικό πόρο εξετάζει τώρα και έργα βελτιώσεως σε διάφορα μουσεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως  η ελληνική κυβέρνηση, ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν και είχε στείλει την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές, έχει δεσμευτεί για έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Πηγή: Καθημερινή