«Καλπάζει» η Μέρκελ: 30 μονάδες μπροστά από τον Σουλτς

«Καλπάζει» η Μέρκελ: 30 μονάδες μπροστά από τον Σουλτς
epa06095827 German Chancellor Angela Merkel presides the weekly meeting of the German Federal cabinet at the Chancellery in Berlin, Germany, 19 July 2017. The meeting reportedly will cover topics such as the minimum wage for nurses and other issues. EPA/CARSTEN KOALL

Στο 48% Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του βαρόμετρου Stern-RTL καταγράφει μικρή ενίσχυση της Χριστιανικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φθάνει πλέον το 40%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Μ. Σουλτς παραμένουν καθηλωμένοι στο 22%, δύο περίπου μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο παραμένει η Αριστερά με 9%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία περιορίζεται στο 7%.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο των Stern-RLT αν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή και όχι στα τέλη Σεπτεμβρίου Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι θα σχημάτιζαν άνετα κυβέρνηση με συνολικό ποσοστό 48%.

Την ίδια στιγμή Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά συγκεντρώνουν μαζί μόλις 39%. Αστάθμητος παράγοντας θεωρείται το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν που φθάνει το 23%.

Και στο ερώτημα ποιο πρόσωπο θα προτιμούσαν ως καγκελάριο, η Α. Μέρκελ διευρύνει το προβάδισμά της και βρίσκεται πλέον 30 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Μ. Σουλτς. Σε περίπτωση που ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας και όχι από το κοινοβούλιο οι γερμανοί ψηφοφόροι θα ψήφιζαν σε ποσοστό 52% Μέρκελ και μόλις το 22% Μ. Σουλτς. Το 26% δηλώνει πάντως ότι δεν θα ψήφιζε κανένα από τους δύο.

Η σφυγμομέτρηση για το βαρόμετρο των Stern-RTL διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα (10-14 Ιουλίου) από το ινστιτούτο Forsa, το οποίο έθεσε ερωτήματα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.502 πολιτών. Το ποσοστό στατιστικού λάθους κυμαίνεται στο ± 2,5%.

Πηγή: Deutsche Welle