Η Καμεράτα στη Στέγη – Χριστούγεννα στο Παρίσι του Βασιλιά-Ήλιου

Η Καμεράτα στη Στέγη – Χριστούγεννα στο Παρίσι του Βασιλιά-Ήλιου

Το δέντρο είναι στολισμένο, τα λαμπάκια αναμμένα, τα δώρα στη θέση τους κάτω από το δέντρο.

Η δόξα της μουσικής των Βερσαλλιών χρωστάει πολλά σε δύο μεγάλα αριστουργήματα: Τα μοτέτα “Te Deum” των δύο μεγάλων συνθετών της εποχής του Λουδοβίκου του ΙΔ΄. O αγαπημένος συνθέτης του Λουδοβίκου ΙΔ΄, Ζαν-Μπατίστ Λυλλύ, ιταλικής καταγωγής με εκγαλλισμένο όνομα, και ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Σαρπεντιέ, αναθρεμμένος με ιταλική μουσική παιδεία, χάρισαν στην ανθρωπότητα δύο από τα ωραιότερα έργα γαλλικής μπαρόκ θρησκευτικής μουσικής. Έργα εορταστικά, γραμμένα για ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα, τα “Te Deum” υμνούν με μεγαλειώδη τρόπο τη δύναμη του Θεού (και του βασιλιά, φυσικά).

Ο Λυλλύ έγραψε το δικό του “Τe Deum” το 1677. Ο Βασιλιάς-Ήλιος (όπως ήταν το προσωνύμιο του Λουδοβίκου) ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από το έργο όταν το πρωτοάκουσε, που ζήτησε να επαναληφθεί επιτόπου ολόκληρο! Το ίδιο έργο έμελλε να «δολοφονήσει» τον δημιουργό του, το 1687: ο Λυλλύ αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, όταν το χτύπησε με το μπαστούνι με το οποίο, ως διευθυντής ορχήστρας, προσπαθούσε να συντονίσει το πλήθος των 150 συντελεστών της εκτέλεσης του έργου! Το τραύμα οδήγησε σε γάγγραινα.

Ο Σαρπεντιέ συνέθεσε το έτερο “Τe Deum” το 1692. Το υπέροχο αυτό έργο είχε ξεχαστεί για αιώνες μέχρι την επαναφορά του στο ρεπερτόριο το 1953. Η εισαγωγή του “Te Deum” έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο, το 1954, όταν επελέγη ως μουσικό σήμα των πανευρωπαϊκών μεταδόσεων της Eurovision!

Η Καμεράτα, τακτική προσκεκλημένη στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών και πλαισιωμένη γι’ αυτή τη βραδιά από ένα επιτελείο εξαίρετων σολίστ, υπόσχεται μια χριστουγεννιάτικη μουσική εμπειρία που θα μας φέρει κοντά στους ήχους της παραμυθένιας Αυλής του Βασιλιά-Ήλιου.

Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 – 18 – 25 – 36 € |Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι 5 €

Καμεράτα (με όργανα εποχής)
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μarc-Antoine Charpentier
Te Deum (H. 146)

Jean-Baptiste Lully
Te Deum (LWV 55)

Μυρσίνη Μαργαρίτη: σοπράνο
Βάσια Ζαχαροπούλου: σοπράνο
Βασίλης Καβάγιας: τενόρος
Χρήστος Κεχρής: τενόρος
Χάρης Ανδριανός: βαρύτονος

Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής