Καμία υποχώρηση από τη Γερμανία για τον ΦΠΑ: Πρώτα οι δεσμεύσεις και μετά η δόση

Καμία υποχώρηση από τη Γερμανία για τον ΦΠΑ: Πρώτα οι δεσμεύσεις και μετά η δόση

Η παράταση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να καθυστερήσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω παράτασης της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας των προηγουμένων ημερών από Αθήνα και Βρυξέλλες ότι το χθεσινό Eurogroup ήταν τυπική διαδικασία για την Ελλάδα, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη, που δείχνει ότι, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί συνεννόησης με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τη σωστή διαδικασία.  Με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων η Γερμανία εξέφρασε ενστάσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, «παγώνοντας» την αποδέσμευση των χρημάτων.

Ούτε μία υποχώρηση

Με την στάση της η Γερμανία θέλει να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να γίνει καμία «έκπτωση» στην Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίων, καθώς και ότι οι υποχρεώσεις παραμένουν και δεν αλλάζουν μονομερώς, χωρίς συμφωνία με τους επιτηρητές, όπως φαίνεται ότι συνέβη με την αναστολή του ΦΠΑ.

Κάτι, δηλαδή, που δείχνει παράλληλα ότι είναι δύσκολη η αναστολή ή η ακύρωση και του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Οι δεσμεύσεις

Προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το θέμα το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε πρώτον ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και δεύτερον ότι η Ελλάδα θα βρει από άλλη πηγή την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε τους έξι μήνες που ισχύει η παράταση.

Το παρασκήνιο για την μετάθεση της καταβολής της δόσης των 15 δισ. ευρώ, λόγω της μετάθεσης της αύξησης του ΦΠΑ έγινε γνωστό όταν ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν με την ιδιότητα των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και ενέκριναν την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατόπιν ανέφερε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές εθνικές εγκρίσεις.

Ακόμη, ο Μ. Σεντένο έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, μετά τη λήξη του προγράμματος, η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για να μην πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία έχει ήδη ξανακερδίσει.