Καμμένος: «Καθαρά» τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία

Καμμένος: «Καθαρά» τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «καλωσόρισε» το τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ και επικρότησε την ευρωπαϊκή ανακοίνωση κατά της Άγκυρας. 

Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης ερευνήθηκαν παρουσία Έλληνα ειδικού, ανοίχθηκαν με βάση τις διεθνείς διαδικασίες έρευνας και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτε, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με το νέο ομόλογο του από την Κυπριακή Δημοκρατία, Σάββα Αγγελίδη.

Όσον αφορά στο διάβημα της Τουρκίας προς τον Έλληνα ΑΚΑΜ στην Άγκυρα σχετικά με τη διεξαγωγή της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι η Τουρκία αμφισβητώντας την άσκηση, αμφισβητεί τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Ιταλία, την Κύπρο, τη διεθνή κοινότητα.

Όσον αφορά στο θέμα της πτήσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ από τη Ρω στη Ρόδο, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν υπηρξε παρενόχληση, καίτοι δύο τουρκικά αεροσκάφη πήραν εντολή να κατέβουν από τα 35.000 πόδια στα 2.000 πόδια, καθώς είχαν απογειωθεί ελληνικα μαχητικά από την Κρήτη τα οποία τα αναχαίτισαν πρίν μπουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να τοποθετήσει το δικό της γεωτρύπανο σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «καλωσόρισε» το γεωτρύπανο, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες, παρατηρώντας ότι στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, εμπλέκεται η διεθνής κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αντίδρασης ανάλογα με τις ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες της στα σχετικά οικόπεδα υλοποιώντας τους όρους της προγραμματικής σύμβασής της.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για ισχυρή καταδικη της στάσης της Τουρκίας, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης καταδίκασε τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας ταύτιση απόψεων σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ