Καμμένος «αδειάζει» Κουβέλη για εξοπλιστικά: Πρώιμη οποιαδήποτε συζήτηση για τις γαλλικές φρεγάτες

Καμμένος «αδειάζει» Κουβέλη για εξοπλιστικά: Πρώιμη οποιαδήποτε συζήτηση για τις γαλλικές φρεγάτες

«Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα με τη γαλλική πλευρά από την εποχή Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά αυτό δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων».

Σε πολύ αρχικό στάδιο βρίσκονται οι όποιες κινήσεις αφορούν την προμήθεια γαλλικών φρεγατών, όπως προέκυψε από απαντήσεις του Πάνου Καμμένου σε συνέντευξη τύπου.

Όπως είπε «υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα με τη γαλλική πλευρά από την εποχή Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά αυτό δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων».

«Σε επίπεδο συνομιλίας Μαρκόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τα ελληνικά ομόλογα και ειδικά αυτά από την Τράπεζα της Γαλλίας να χρησιμοποιηθούν για συνέργειες που θα επιτρέψουν την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας «σε αυτή τη συνομιλία ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε «θετικός». Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τις επαφές Τσίπρα-Μακρόν αλλά και από τα Επιτελεία».

Ξεκαθάρισε δε ότι εάν και όταν έρθει η ώρα να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμία μας είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των F-16 αλλά μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητές μας.

Αναλυτικά ο κ. Καμμένος υπογράμμισε: «Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δισ. ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δισ. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021».

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F- 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.