«Καμπανάκι» από Moody’s για πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» από Moody’s για πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν αναβαθμίζει, θεωρεί δύσκολη την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την Ελλάδα. 

Tο πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και ΕΕ επικαλείται ο οίκος και διατηρεί το Caa3 με σταθερό outlook, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση.

Η Moody’s επισημαίνει ότι παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η συνεχιζόμενη και έγκαιρη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα παραμένει αβέβαιη, λόγω και της απρόβλεπτης φύσης της πολιτικής στη χώρα, των μέτρων που πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν, και των πολιτικών αλλαγών στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, τα ρίσκα για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα παραμένουν υψηλά.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι τα ρίσκα για τους πιστωτές είναι ισορροπημένα. H αξιολόγηση Caa3 συνεχίζει να περιλαμβάνει υψηλό ρίσκο υλοποίησης λόγω των αδύναμων θεσμών στην Ελλάδα, του κοινωνικού και πολιτικού κατακερματισμού και του αδύναμου ιστορικού μεταρρυθμίσεων.

«Αν και το πρόσφατο «track record» της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι θετικό, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ολοκλήρωση των εναπομείναντων στοιχείων του προγράμματος, περιλαμβανομένης της β’ αξιολόγησης που αναμένεται να οδηγήσει σε εκταμίευση 6,1 δισ. ευρώ, παραμένει υψηλή. Αυτό, ειδικά υπό το πρίσμα των μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, περιλαμβανομένων των εργασιακών και της αγοράς προϊόντων, καθώς και τα περαιτέρω βήματα στις αποκρατικοποιήσεις. Η δυναμική της εγχώριας πολιτικής σκηνής παραμένει απρόβλεπτη, με την κυβέρνηση να έχει οριακή πλειοψηφία για να εξασφαλίσει έγκαιρη επικύρωση μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων. Και καθώς οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές ήταν λογικά αρμονική τους τελευταίους μήνες, το πολιτικό σκηνικό στην ευρωζώνη παραμένει ρευστό, και ο τόνος των μελλοντικών διαπραγματεύσεων απρόβλεπτος» αναφέρεται.

Το «ταβάνι» αξιολόγησης για τα ομόλογα σε ευρώ και ξένο νόμισμα παραμένει στο Caa2, ενώ το «ταβάνι» για τις καταθέσεις σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο Caa3.

H Μoody’s θα εξετάσει μια υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σημαντικά χαμηλότερη των προσδοκιών, αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν καταφέρει να συμφωνήσει στα μέτρα που απαιτούνται για να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών ή εάν προκύψουν πολιτικές ή κοινωνικές εντάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη στήριξη στο τρίτο πρόγραμμα.
Στον αντίποδα, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να λάβει χώρα σε περίπτωση μείωσης του ρίσκου υλοποίησης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων ή σε περίπτωση διατηρήσιμης ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βοηθήσουν τη μείωση του χρέους.