«Καμπανάκια» από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας

«Καμπανάκια» από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας
Workers adjust and clean the logo of the European Commission at the entrance of the Berlaymont building, the EC headquarters, in Brussels September 12, 2013. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS LOGO) - RTX13IRZ

Παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο και ημερήσιο πρόστιμο επιβάλλει μεταξύ άλλων η Ευρ. Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση.

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε άλλες δύο χώρες (Ολλανδία και Πορτογαλία) γιατί επιβάλλουν υπέρογκα και δυσανάλογα τέλη για την έκδοση αδειών διαμονής στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν διοικητικά τέλη για τη διεκπεραίωση αιτήσεων, η επιβολή υπέρογκων και δυσανάλογων τελών παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων. Αυτό αφορά τη μεταφορά -και από τα 4 κράτη-μέλη- της οδηγίας για τους σπουδαστές, της οδηγίας για τους ερευνητές, της οδηγίας για την μπλε κάρτα και της οδηγίας για την ενιαία άδεια, καθώς και τη μεταφορά της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες και της οδηγίας για την οικογενειακή επανένωση.

Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες, αφού επιβάλλει προϋποθέσεις για την ανανέωση της άδειας παραμονής των επί μακρόν διαμενόντων αντί της αυτόματης ανανέωσής της. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής.

Η Κομισιόν έστειλε επίσης προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να καθορίσουν και να εφαρμόσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να επιβάλουν την τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Επιπλέον, η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ότι όλα τα νέα κτίρια θα είναι «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» από το 2021 και μετά (από το 2019 για τα δημόσια κτίρια).

Τέλος, η Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα και την απόφαση της να παραπέμψει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μη κοινοποίησης ως σήμερα στις Βρυξέλλες των μέτρων που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στα εθνικά τους δίκαια των κανόνων της ΕΕ περί θεσπίσεως ενός πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Τα τρία κράτη μέλη όφειλαν να έχουν μεταφέρει την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 14.089,6 ευρώ ανά ημέρα στη Βουλγαρία, 7.739,76 ευρώ ανά ημέρα στη Φινλανδία και 31.416 ευρώ ανά ημέρα στην Ελλάδα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης έως ότου η εν λόγω οδηγία μεταφερθεί πλήρως και τεθεί σε ισχύ στο εθνικό δίκαιο.