Κάνε πέρα Jack Ma! Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας είναι πλέον άλλος

Κάνε πέρα Jack Ma! Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας είναι πλέον άλλος

Ο Mukesh Ambani είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία.

Ο Mukesh Ambani, ο 61χρονος επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από τη Reliance Industries Ltd., τον κολοσσό του πετρελαίου και των τηλεπικοινωνιών, κατάφερε να ξεπεράσει στην κούρσα του πλούτου τον ιδρυτή της Alibaba Group Holding Ltd. Τουλάχιστον για την ώρα!

Αυτή η εξέλιξη είναι το πιο πρόσφατο κατόρθωμα για τον Ινδό επιχειρηματία που κατασκεύασε για τον εαυτό του ένα σπίτι 27 ορόφων στη Βομβάη, αφότου κατάφερε να εκτοξεύσει στα ύψη την κλωστοϋφαντουργική εταιρεία του πατέρα του.

Η περιουσία του Ambani ανέρχεται πλέον στα 44,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Ο πλούτος του προέρχεται κυρίως από τη Reliance Industries, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Ινδίας με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ambani είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και, μαζί με την οικογένειά του, ελέγχει μερίδιο άνω του 43 τοις εκατό της εταιρείας. Επίσης, λαμβάνει μερίσματα, μισθό και άλλες αμοιβές ως διευθυντής, ενώ συμμετέχει και στην Reliance Industrial Infrastructure Ltd. και σε άλλες ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού φυσικού αερίου.

Ο πατέρας του, Dhirubhai Ambani ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος πριν δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην εμπορία μπαχαρικών και νημάτων. Στη συνέχεια, ίδρυσε τη Reliance Industries ως εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Mukesh γεννήθηκε 10 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τους Βρετανούς το 1947 και σπούδασε χημικός μηχανικός πριν ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Reliance σε ηλικία 20 ετών, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Anil.

Ο Mukesh Ambani απέκτησε τη φήμη ενός επιχειρηματία ικανού στην εκτέλεση έργων μεγάλης κλίμακας και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην είσοδο της επιχείρησης στον κλάδο της διύλισης και των πετροχημικών στη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 2000, η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται και στις τηλεπικοινωνίες και τη λιανική πώληση.

Ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κατασκευαστικού έργου της Reliance στο Patalganga, ενώ ακολούθησε το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης παγκοσμίως στο Jamnagar, στη δυτική ακτή της Ινδίας.

Στον Mukesh Ambani αρέσουν το ινδικό φαγητό, οι ταινίες του Bollywood και, φυσικά, το κρίκετ. Ο ίδιος λατρεύει τη νότια ινδική κουζίνα και επισκέπτεται συχνά το Mysore Cafe, ένα δημοφιλές καφέ στην κεντρική Βομβάη που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1930. Επίσης, θέλει να διατηρεί επαφή με τα τελευταία gadgets καθώς και με τις εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ψηφιακής τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης. Τέλος, είναι και ιδιοκτήτης της επαγγελματικής ομάδας κρίκετ Mumbai Indians.