Κάποιοι ήδη σχεδιάζουν το μελλοντικό σπίτι σας στον …πλανήτη Άρη

Κάποιοι ήδη σχεδιάζουν το μελλοντικό σπίτι σας στον …πλανήτη Άρη

Η NASA μόλις επέλεξε τους πέντε σχεδιαστές που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν καινοτόμα σπίτια για τους επισκέπτες του «Κόκκινου Πλανήτη».

Ο πλανήτης Άρης, που κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα εάν φιλοξενεί ζωή ή όχι, ίσως στο μέλλον αποκτήσει μερικές …«ντιζαϊνάτες» κατοικίες.

Η NASA επέλεξε τους πέντε νικητές ενός σχετικού διαγωνισμού που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν καινοτόμα σπίτια τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους ανθρώπους που θα επισκεφθούν μελλοντικά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ύψους 3,15 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2014, 18 ομάδες εργάστηκαν για να εκτυπώσουν εικονικά μοντέλα οικολογικών κατοικιών που προορίζονται για τον Άρη και θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με ανακυκλωμένα υλικά και «αυτόχθονες πόρους», δηλαδή υλικά που βρίσκονται πάνω στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το Quartz, καθένας από τους πέντε νικητές του διαγωνισμού έλαβε χρηματικό βραβείο ύψους 20.000 δολαρίων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την επιτυχία αυτής της ευρείας γκάμας ομάδων που προσέγγισαν τον διαγωνισμό με τα δικά τους μοναδικά στυλ», δήλωσε η Monsi Roman, υπεύθυνη του προγράμματος Centenial Challenges της NASA. «Δεν σχεδίασαν απλώς κάποια κτίσματα, αλλά πλήρεις οικοτόπους που θα επιτρέψουν στους εξερευνητές του διαστήματος να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλους πλανήτες».

Σύμφωνα με τη Roman, το πρώτο …εξωγήινο τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι θα μπορούσε να είναι έτοιμο «γύρω στα τέλη του 2030».

Στο επόμενο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού, η NASA θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες που έχουν απομείνει να επικεντρωθούν στην κατασκευή του ρομπότ που θα μπορούσε να εκτυπώσει τρισδιάστατα και με πλήρη αυτονομία ένα μέρος των σχεδίων. Ο τελικός νικητής θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τα σχέδιά των ομάδων να ζωντανεύουν καθώς ο διαγωνισμός προχωράει», είπε η Roman.