Καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό – Τουλάχιστον 4 νεκροί

Καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό – Τουλάχιστον 4 νεκροί

Αρκετοί τραυματίες από το τροχαίο που σημειώθηκε στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη - «Θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», δηλώνει ο Γ. Ορφανός.

Τελευταία ενημέρωση: 19:11

Τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 10:20 το πρωί στην Εγνατία Οδό, 500 μέτρα από τον κόμβο της Βέροιας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον διοικητή Κεντρικής Μακεδονίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Χρύσανθο Αθανασόπουλο.

Ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο της δυστυχήματος έκανε λόγο για «φοβερή καραμπόλα και για μάζες αυτοκινήτων», ενώ σημείωσε πως ενεπλάκησαν περισσότερα από 35 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και τρεις νταλίκες. Ο διοικητής της πυροσβεστικής αναφέρθηκε επίσης σε δύο καμένα ολοσχερώς αυτοκίνητα, ένα ΙΧ και μία νταλίκα. Στο ΙΧ εντοπίστηκε άτομο απανθρακωμένο, ενώ αυτή τη στιγμή οι Αρχές ερευνούν τη νταλίκα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας που προκάλεσε την πολύνεκρη καραμπόλα όταν προσέκρουσε πάνω σε περίπου 30 οχήματα, μετατρέποντας σε μία μάζα τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα.

Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός που ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν και τόνισε πως θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

«Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, διενεργεί προανάκριση η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας. Ωστόσο, θέλω να τονίσω πως η επέμβαση, τόσο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση. Με κατάλληλες ενέργειες, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες και να προχωρήσουν σε εκτροπή της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης που στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Βέροιας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από το τμήμα Τροχαίας Βέροιας, η προανάκριση και οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα seleo.gr, ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της νταλίκας που προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα λόγω εκτέλεσης εργασιών, ανακρινόμενος επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι είχε διαπιστώσει πρόβλημα με τα φρένα του οχήματος.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, το σύστημα πέδησης του φορτηγού είχε τεθεί, για άγνωστο λόγο, εκτός λειτουργίας και από τα διόδια Πολυμύλου μέχρι το μοιραίο σημείο, κοντά στον κόμβο Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, δεν είχε καθόλου φρένα.

Εκτός από τον οδηγό του φορτηγού, η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου, του 42χρονου υπεύθυνου της αναδόχου εταιρίας εκτέλεσης των εργασιών.

 

«Δεν υπήρχε τροχαία στα έργα», λένε αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας στην Εγνατία
Αυτόπτες μάρτυρας ανέφεραν ότι υπάλληλος με «σημαιάκι» προσπαθούσε να ανακόψει την κυκλοφορία και τα μέτρα προειδοποίησης πριν από απότομη στροφή, ήταν ελλιπή.  Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες κατήγγειλαν στον Real Fm πως στο σημείο των έργων δεν υπήρχε τροχαία, ενώ η ασυνεννοησία προέκυψε από τους εργαζόμενους με τις κόκκινες σημαίες, με αποτέλεσμα η νταλίκα να μην προλάβει να φρενάρει σε απόσταση 50 μέτρων από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού τραυματιών από τα αυτοκίνητα τους. Τοπικά μέσα εκφράζουν φόβους και για περισσότερους νεκρούς ενώ αναφέρουν ότι οι καπνοί από τις φωτιές φαίνονται μέχρι τη Βέροια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Seleo.gr, News247.gr – Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Pinelopi Panagiotidou, sportorama, 24oresimathia, laikoyra.gr