«Καρφιά» Ντράγκι για την αμερικανική νομισματική πολιτική

«Καρφιά» Ντράγκι για την αμερικανική νομισματική πολιτική
epa06473691 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 25 January 2018. ECB leaves the main interest rates unchanged in its first policy decision of 2018. EPA/ARMANDO BABANI

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα διαχείρισης του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και επανέλαβε την πρόθεση να στηρίξει το ευρώ.

 

Το ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2014 το ψυχολογικό όριο του 1,25 δολαρίου έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης απάντησε εμμέσως στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, λέγοντας ότι όσον αφορά την πραγματική ισχύ του ενιαίου νομίσματος δεν κοιτά αποκλειστικά τις διεθνείς ισοτιμίες. Παράλληλα τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν δεσμευτεί να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε εσωτερικές εξελίξεις ή δηλώσεις ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες».

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας κυρίως λόγω των σημαντικών διακυμάνσεων στις ισοτιμίες νομισμάτων, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η εκτίναξη του ευρώ είναι μία πηγή αβεβαιότητας και δήλωσε ότι η Τράπεζα μπορεί να χρειασθεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών.

«Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί πηγή ανησυχίας όσον αφορά τις επιπτώσεις στην πορεία του πληθωρισμού και αυτό χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι είπε ότι το ευρώ ανατιμήθηκε εν μέρει λόγω «της χρήσης διατυπώσεων σε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλά όσα έχουν συμφωνηθεί». Αυτή η δήλωση ήταν μία αναφορά στη σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όπου οι χώρες είχαν συμφωνήσει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και… να μη θέτουν στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

«Εάν όλα αυτά πρόκειται να οδηγήσουν σε μία μη επιθυμητή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μας… τότε θα πρέπει να σκεφθούμε για τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής μας», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ένα ανίσχυρο δολάριο είναι προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας, καθώς μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το μέγεθος ή το μήκος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εάν οι οικονομικές προοπτικές γίνουν πιο δυσμενείς. «Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι έχουμε νικήσει και έχουμε επαναφέρει τον πληθωρισμό εκεί που θέλουμε. Οι ανοδικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια ανοδικής πορείας, οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες σε γενικές γραμμές. Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας για συνέχιση των αγορών στο ύψος των 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και αργότερα εάν χρειαστεί», δήλωσε.

Σημείωσε, πάντως, ότι είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστωθεί εάν οι κινήσεις αυτές στις αγορές συναλλάγματος έχουν επηρεάσει το outlook του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Θολώνει τα νερά για την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ

Κάνει πίσω ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Δεν επιδιώκουμε εμπορικούς πολέμους