Kariera.gr: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αναζητούν εργασία

Kariera.gr: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αναζητούν εργασία

Πάνω από 2 εκατ. οι αιτήσεις για εύρεση εργασίας μέσω του site του 2017 – Τι αναφέρει στο Fortune η Μαντώ Πατσαούρα.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ο Έλληνας πολίτης είδε την αγοραστική του δύναμη να συρρικνώνεται και το μισθό του να περικόπτεται, ενώ αρκετοί έχασαν τη δουλειά τους. Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, όμως, κάτι φαίνεται να αλλάζει, έστω και δειλά, δειλά.

Η πτωτική πορεία του ποσοστού της ανεργίας (21,7% το Μάιο του 2017, από 23,2% τον Ιανουάριο του 2017 και 23,4% τον Δεκέμβριο του 2016), η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και οι προσδοκίες των εργοδοτών για πραγματοποίηση προσλήψεων, που παραμένουν θετικές και για το 2ο εξάμηνο του 2017, δίνουν την αίσθηση ότι όντως υπάρχει «φως στο τούνελ» και ότι ίσως το φαινόμενο του «brain drain» περιοριστεί σημαντικά.

Η πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων από πλευράς εργοδοτών το πρώτο 8μηνο του 2017 επιβεβαιώνεται από την 22% μεγαλύτερη ζήτηση για δημοσίευση αγγελιών στο kariera.gr. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, η Γενική Διευθύντρια του Kariera.gr, Μαντώ Πατσαούρα, ο αριθμός αυτός αντανακλά κατά μέσο όρο 4.500 ενεργές αγγελίες το μήνα, με το 60% εξ αυτών να αντιστοιχεί σε νέες θέσεις εργασίας.

«Οι ανάγκες των εργοδοτών για νέα στελέχη εκδηλώθηκαν σε τομείς που παραδοσιακά παρέχουν αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης, όπως ο χώρος των Πωλήσεων και της Εξυπηρέτησης Πελατών, αλλά και σε τομείς όπως της Πληροφορικής και του Τουρισμού που υπόσχονται την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε μείωση σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το Περιβάλλον, την Εκπαίδευση, την Παραγωγή, τις Τράπεζες, την Υγεία και τις Κατασκευές» λέει χαρακτηριστικά η Μαντώ Πατσαούρα.

Βεβαίως η προσφορά και η ζήτηση είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη, στοιχείο που από μόνο του αυξάνει σημαντικά τον ανταγωνισμό. Ειδικότερα, η ζήτηση για νέες ευκαιρίες απασχόλησης στο kariera.gr από πλευράς υποψηφίων παραμένει αυξημένη, με τις συνολικές αιτήσεις να ανέρχονται σε 2.500.000 για το 2017 μέχρι στιγμής, και τον συνολικό αριθμό των βιογραφικών της βάσης της πλατφόρμας να υπερβαίνει τα 411.000, με τον αριθμό των νέων εισερχομένων βιογραφικών να φτάνει τα 6.200 κατά μέσο όρο κάθε μήνα. Οι τομείς που παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του kariera.gr, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους υποψηφίους είναι εκείνοι των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ, Μηχανικών κά.

H Γενική Διευθύντρια του Kariera.gr, Μαντώ Πατσαούρα.
H Γενική Διευθύντρια του Kariera.gr, Μαντώ Πατσαούρα.
H Γενική Διευθύντρια του Kariera.gr, Μαντώ Πατσαούρα.

Όλο και μεγαλύτερες ηλικίες αναζητούν εργασία μέσω διαδικτύου

Αλήθεια κατά πόσο έχει μπει στη φιλοσοφία του Έλληνα η αναζήτηση εργασίας μέσω ιντερνέτ; Εξακολουθεί αυτή η πρακτική να συνιστά προνόμιο μόνο των νεότερων σε ηλικία υποψήφιων; Η Γενική Διευθύντρια του kariera.gr παραδέχεται πως για πολλά χρόνια η πρόσβαση σε site αγγελιών εργασίας ή η καταχώρηση βιογραφικού σε online βάσεις δεδομένων αποτελούσε προνόμιο των μικρότερων σε ηλικία υποψηφίων, ωστόσο η αυξημένη διείσδυση του internet και σε πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη αναζήτησης εργασίας έχουν στρέψει και υποψηφίους με μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία σε site αναζήτησης εργασίας, όπως το kariera.gr.

«Ειδικά στο kariera.gr τη φετινή χρονιά παρατηρήσαμε αύξηση του ενδιαφέροντος για νέες θέσεις εργασίας από υποψηφίους ηλικίας 18-34 ετών, της τάξης του 65%, και διπλασιασμό του αριθμού των υποψηφίων άνω των 35 ετών».

Ωστόσο, παρά τα σημάδια ανάκαμψης που καταγράφονται στην αγορά εργασίας, το έργο της αναζήτησης παραμένει δύσκολο για τους υποψηφίους.

« Χαρακτηριστικά όπως συνηθίζουμε να λέμε στο kariera.gr, η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μία δουλειά πλήρους απασχόλησης. Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, στην οποία κατά μέσο όρο 50 άνεργοι αντιστοιχούν σε κάθε κενή θέση εργασίας, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και δικτύωση, προκειμένου να αντιληφθεί ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά εργασίας, οι νέες ανάγκες των εργοδοτών, οι γνώσεις-ικανότητες-δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά, αλλά και οι τρόποι για να συνδεθεί μαζί τους και να διεκδικήσει μία από τις ευκαιρίες που προσφέρουν».

Τι πρέπει να προσέξει ένας υποψήφιος

Η κα Πατσαούρα συνιστά στους υποψήφιους, κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας:

• Να διαβάζουν τις αγγελίες των εταιριών στον κλάδο που τους ενδιαφέρει, ώστε να είναι ενήμεροι σχετικά με το τι ζητά η αγορά και να προετοιμάζονται κατάλληλα για τη διεκδίκηση των ευκαιριών απασχόλησης στις οποίες στοχεύουν (μέσω της σωστής διαμόρφωσης του βιογραφικού τους, αλλά και της προετοιμασίας τους για την συνέντευξη που θα ακολουθήσει)

• Να εντοπίζουν τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης που θα διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές και θα αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψής τους. Η ενίσχυση της απασχόλησης των υποψηφίων μάλιστα, ειδικά στον χώρο της Πληροφορικής, μέσω της εκπαίδευσής τους στις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού που ζητά η αγορά σήμερα και της σύνδεσής τους με εταιρίες του κλάδου που αναζητούν νέα στελέχη, είναι και ο βασικός στόχος της νέας πρωτοβουλίας του kariera.gr, του Coding School.

• Να εντοπίζουν τις προσωπικές δεξιότητες στις οποίες δίνουν έμφαση οι εργοδότες (πχ. κριτική σκέψη, ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων, δημιουργικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη κλπ) και να αναζητούν τρόπους για να τις ενισχύσουν. Τα hard skills προφανώς δίνουν το εισιτήριο για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, τα soft skills όμως είναι αυτά που διαφοροποιούν έναν υποψήφιο και εν τέλει δύνανται να εξασφαλίσουν την πρόσληψη. Η σημασία των soft skills μάλιστα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη σε μία αγορά εργασίας στην οποία 6 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν τα στελέχη που επιθυμούν, με την έλλειψη των soft skills να αναφέρεται ως ένας από τους βασικούς λόγους για την δυσκολία αυτή.

• Να δικτυώνονται με στελέχη του κλάδου που τους ενδιαφέρει, μέσω της συμμετοχής τους σε συνέδρια ή κλαδικές εκδηλώσεις, μέσω της διασύνδεσής τους μαζί τους σε online μέσα επαγγελματικής δικτύωσης ή online κλαδικά group, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες, καθοδήγηση, συμβουλές, συστάσεις, αλλά και διεκδικώντας την έκθεσή τους σε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

• Να αξιοποιούν τις ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που προσφέρουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, που απευθύνονται ειδικά σε νέους πτυχιούχους, ή δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που στόχο έχουν την στήριξη μακροχρόνια ανέργων, και να εξετάζουν, εφόσον τους ενδιαφέρουν, και άλλες διεξόδους, όπως η επιχειρηματικότητα.

Ημέρες Καριέρας στις 14-15 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Αναμφίβολα η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οικονομική κρίση και η παγκοσμιοποίηση, έχουν συμβάλει στον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, εισάγοντας νέες δομές και μοντέλα εργασίας που, όπως τονίζει η κα Πατσαούρα, αλλάζουν τον τρόπο που οι υποψήφιοι εργάζονται, συνεργάζονται και επιχειρούν, σε μία παγκόσμια πλέον αγορά επαγγελματικών αλλά και επιχειρηματικών ευκαιριών. Την ίδια ώρα επιτρέπουν και στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, βελτιώνοντας τις προοπτικές τους σε μία παγκόσμια ανταγωνιστική αγορά και να απευθύνονται σε νέα κοινά υποψηφίων αξιοποιώντας το ταλέντο όπου και αν αυτό βρίσκεται.

«Μια σημαντική εργασιακή δύναμη εισέρχεται στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά υποψηφίων, οι οποίοι είναι πολύ πιο επιλεκτικοί κατά την αναζήτηση εργοδότη, εστιάζουν σε ευκαιρίες μάθησης και εξέλιξης, αναπτύσσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αναζητούν εφόδια που θα τους επιτρέπουν να σχεδιάσουν την καριέρα τους οι ίδιοι».

Αξίζει να σημειωθεί πως στον έντυπο και ηλεκτρονικό Οδηγό Καριέρας (www.careeguide.gr) που μοιράζεται κάθε χρόνο σε τουλάχιστον 25.000 υποψηφίους, περιλαμβάνονται αναλυτικά πληροφορίες και συμβουλές για την αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας. Επίσης, στις Ημέρες Καριέρας που διοργανώνονται φέτος στις 14-15 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όσοι παραβρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν συμβουλευτικής καριέρας από έμπειρους Recruiters του kariera.gr.