Κατά περαιτέρω βοήθειας στην ευρωζώνη οι Γερμανοί

Κατά περαιτέρω βοήθειας στην ευρωζώνη οι Γερμανοί

To 52% των Γερμανών δεν επιθυμεί η επόμενη κυβέρνηση να δεσμευθεί να προσφέρει επιπλέον χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να έχει εντολή να δώσει περισσότερα χρήματα στην ευρωζώνη και ότι οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια θα πρέπει να δοθεί έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση YouGov Deutschland που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 52% των Γερμανών δεν επιθυμεί η επόμενη κυβέρνηση να δεσμευθεί να προσφέρει επιπλέον χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και το 57% δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να έχει την εντολή να συγχωρήσει οποιοδήποτε χρέος στην ευρωζώνη.

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως θα προτιμούσαν η συμμετοχή σε αυτήν να περιοριστεί «σε μια επιλεγμένη ομάδα πιο όμοιων κρατών». «Η υποστήριξη των Γερμανών ψηφοφόρων για “περισσότερη Ευρώπη” φαίνεται να περιορίζεται στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών των άλλων χωρών», δήλωσε η Νίνα Σικ, αναλύτρια της ινστιτούτου μελετών Open Europe που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση.

Οι Γερμανοί φαίνονται δυσαρεστημένοι επειδή αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν πακέτα διάσωσης χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, αν και η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιστροφή στο μάρκο. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι αντίθετη στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης, κάτι στο οποίο η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η επόμενη ή ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να μπορεί να συμφωνήσει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας σε άλλα κράτη της ευρωζώνης μόνο μετά τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σήμερα σε κανάλι της Βαυαρίας πως η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Eurogroup από το τέλος του 2012, «με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014» και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: «Ούτε σεντ για την Ελλάδα αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»