Καταδικάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη τα επεισόδια στην Αίγυπτο

Καταδικάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη τα επεισόδια στην Αίγυπτο

Άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Τζον Κέρι (βίντεο).

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδικάζει σθεναρά τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, ζητεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να αρθεί το συντομότερο δυνατόν και καλεί όλες τις πλευρές να επιδιώξουν μια πολιτική λύση, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Τα σημερινά γεγονότα είναι λυπηρά και αντιβαίνουν τις προσδοκίες των Αιγυπτίων για ειρήνη, συμμετοχή, αληθινή δημοκρατία», είπε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Αιγύπτιοι εντός κι εκτός κυβέρνησης πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, πρέπει να συμβάλλουν η κατάσταση να ηρεμήσει και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αναζητήσουν μια «πολιτική διευθέτηση» μέσω διαλόγου.

Νέα παρέμβαση από ΕΕ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε σθεναρά σήμερα τη βία στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην απώλεια της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων, καλώντας ευθέως την μεταβατική κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατόν.

«Καταδικάζω σθεναρά τα επεισόδια βίας τα οποία ξέσπασαν στο Κάιρο και σε περιοχές σε όλη στην Αίγυπτο», ανέφερε η Άστον σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή «οδεύει σε ένα αβέβαιο μέλλον».

«Καλώ τις δυνάμεις ασφάλειας να επιδείξουν τη μεγίστη αυτοσυγκράτηση και την μεταβατική κυβέρνηση να άρει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, ώστε η ζωή στην Αίγυπτο να “επανέλθει στην ομαλότητα», υπογράμμισε η Άστον.

Αίγυπτος: H πιο αιματηρή μέρα από την ανατροπή Μουμπάρακ

«Είναι ανάγκη, αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που υπονομεύουν τη δυνατότητα συνεννόησης και συντεταγμένης δημοκρατικής πορείας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του επίσης, και για τις πληροφορίες «περί συγκρούσεων μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και επιθέσεων που έχουν δεχθεί Χριστιανικοί ναοί».

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι μεγάλη ευθύνη όλων να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, να μη συρθεί η φίλη γειτονική μας χώρα σε μία ανοικτή σύγκρουση, να επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί». Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική πρεσβεία και οι προξενικές αρχές στην Αίγυπτο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με φορείς της ελληνικής παροικίας.

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος» στην Αίγυπτο.

«Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου όπου ο Ολάντ κάλεσε σήμερα το πρωί τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Παρίσι.

«Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης και επιθυμεί να οργανωθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις αιγυπτιακές μεταβατικές αρχές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι «αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων».