Καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας μέσω Augmented Reality!

Καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας μέσω Augmented Reality!

Τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν την επαυξημένη πραγματικότητα για να καταπολεμήσουν την πείνα - Δείτε πως. 

του Aric Jenkins

Η χειραγώγηση της πραγματικότητας περιγράφεται συχνά ως το μέλλον της ψυχαγωγίας. Η εικονική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει σε έναν προσομοιωμένο κόσμο, και η επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία βελτιώνει τον πραγματικό κόσμο, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στον κινηματογράφο (τρισδιάστατες ταινίες), τα βιντεοπαιχνίδια (Pokémon Go) και τα κοινωνικά μέσα (φίλτρα Snapchat).

Με άλλα λόγια, οι δυνατότητες που προσφέρουν στους θαυμαστές της τεχνολογίας η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα είναι απεριόριστες. Και πλέον, η χρήση αυτών των τεχνολογιών δεν απευθύνεται μόνο στους …media junkies.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο, τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που στόχο έχει να επιδείξει τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του οργανισμού.

Η εφαρμογή, η οποία έχει δημιουργηθεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme, WFP) – ένα εξειδικευμένο τμήμα του ΟΗΕ – θα επιτρέψει στους επισκέπτες και θεατές να «βρεθούν» σε τρεις χώρες, το Νότιο Σουδάν, το Μπαγκλαντές και την Ιορδανία. Έτσι, θα μάθουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί και πώς το WFP χρησιμοποιεί την τεχνολογία υπέρ των τοπικών πληθυσμών.

Με τη χρήση ενός υπολογιστή tablet και κωδικών QR, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών που αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά. Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, ενεργοποιείται η επαυξημένη πραγματικότητα και ο θεατής εισάγεται σε ένα τρισδιάστατο οπτικό περιβάλλον με ήχο. Στα πλαίσια του βίντεο παρουσιάζονται πληροφορίες για τις γεωπολιτικές προκλήσεις κάθε χώρας και το εξωφρενικό κόστος των τροφίμων εκεί. Στο Νότιο Σουδάν, για παράδειγμα, ο θεατής μαθαίνει ότι το κόστος ενός πιάτου σπιτικού φαγητού κοστίζει 348 δολάρια σε τιμές αντίστοιχες προς εκείνες της Πόλης της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, ακούγονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματα του WFP, οι οποίοι εξηγούν πώς η τεχνολογία τούς βοηθάει να αντιμετωπίσουν κάποιες δύσκολες καταστάσεις.

«Δεν ανησυχώ πλέον για το ενδεχόμενο να με ληστέψουν» λέει η Hana, μια πρόσφυγας από τη Συρία που ζει στην Ιορδανία. Ο λόγος; Η χρήση βιομετρικής τεχνολογίας και τεχνολογίας blockchain στον προσφυγικό καταυλισμό όπου διαμένει έχει αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας και έχει διευκολύνει μια σειρά συναλλαγών.

Το πρότζεκτ του WFP που ενσωματώνει την επαυξημένη πραγματικότητα αναπτύχθηκε από κοινού με τη Millennium Art, μια εταιρεία επικοινωνίας που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ σε εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, και την Katapult Communications, μια συνεργαζόμενη εταιρεία που εξειδικεύεται σε αναδυόμενες τεχνολογίες media όπως η επαυξημένη πραγματικότητα.