Καταρρέει ο Τραμπ στις πολιτείες που τον στήριξαν

Καταρρέει ο Τραμπ στις πολιτείες που τον στήριξαν
epa05711773 US President-elect Donald Trump looks out at the press during a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 11 January 2017. EPA/JUSTIN LANE

Οι αναλυτές  προειδοποίησαν ότι  αποτυχία του Τραμπ να καταδικάσει τη βίαιη «λευκή υπεράσπιση» στη Βιρτζίνια  θα επιδεινώσει την δημοτικότητά του. 

Η υποστήριξη του Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ μειώθηκε κάτω από το 40% σε πολλές σημαντικές πολιτείες που τον βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές του 2016.

Μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του NBC News / Marist που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 36% των ψηφοφόρων στο Μίτσιγκαν εγκρίνει το έργο του Τραμπ ενώ το 55% το αποδοκιμάζει.

Η στήριξη προς τον Τραμπ ήταν ακόμη χαμηλότερη στην Πενσυλβανία και το Ουισκόνσιν, με το ποσοστό να φθάνει μόλις 35% και 34% αντίστοιχα. Στην Πενσυλβάνια, το 54% των ψηφοφόρων απέρριψαν την απόδοση του νέου Προέδρου και στο Ουισκόνσιν το 56% εκδήλωσε επίσης την απόρριψή του.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι Δημοκράτες κατέχουν ένα πλεονέκτημα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Στο Μίτσιγκαν, το 48% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι προτιμούν ένα Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, σε σύγκριση με το 35% που δήλωσαν ότι θέλουν να δουν τα ηνία να παραμείνουν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Στην Πενσυλβάνια, το 47% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θέλουν να δουν τον Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, σε σύγκριση με το 37% που υποστήριξε τον Ρεπουμπλικανικό έλεγχο, ενώ στο Ουισκόνσιν 46% των ανθρώπων δήλωσαν ότι προτιμούν τον Δημοκρατικό έλεγχο σε σύγκριση με το 38%.

Η στήριξη προς τον Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε επίσης να «γλιστρά» ανάμεσα στις βασικές δημογραφικές ομάδες, που βοήθησαν να του παραδοθούν οι τρεις κρίσιμες πολιτείες.

Ενώ ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το Μίτσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβανία το 2008 και το 2012, ο Τράμπ μπόρεσε να αναστρέψει τις ψήφους στις εκλογές του 2016, βοηθώντας τον να τεθεί στο όριο του εκλογικού σώματος για να κερδίσει την προεδρία.

Κάποιοι αναλυτές  προειδοποίησαν ότι από τη στιγμή που η δημοσκόπηση διεξήχθη απευθείας μετά την αρχική αποτυχία του Τραμπ να καταδικάσει τη βίαιη «λευκή υπεράσπιση» στη Βιρτζίνια στις 12 Αυγούστου, θα μπορούσε να επιδεινώσει την δημοτικότητά του.

Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν μεταξύ 13 και 17 Αυγούστου, καταγράφοντας 795 ψηφοφόρους στο Μίτσιγκαν, 773 ψηφοφόρους στην Πενσυλβάνια και 801 ψηφοφόρους στο Ουισκόνσιν και είχαν περιθώριο σφάλματος 3,5%.