Κατασκευάστηκε το μικρότερο drone με μορφή εντόμου!

Κατασκευάστηκε το μικρότερο drone με μορφή εντόμου!

Το μηχανικό έντομο ζυγίζει μόλις 20 γραμμάρια και έχει τρισδιάστατη όραση.

Το μικρότερο ιπτάμενο όχημα (drone) κατασκεύασαν Ολλανδοί επιστήμονες. To όχημα μοιάζει εξωτερικά και πετά όπως μια λιβελούλη, ανοιγοκλείνοντας γρήγορα τα διπλά φτερά της. Το μηχανικό έντομο που ζυγίζει μόλις 20 γραμμάρια και έχει τρισδιάστατη όραση, μπορεί να βρει ποικίλες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον.

Οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ντελφτ, με επικεφαλής τον Γκουίντο ντε Κρουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ονόμασαν «DelFly Explorer» το δημιούργημά τους, το οποίο πετά ολόγυρα μόνο του, αποφεύγοντας τα εμπόδια που συναντά χωρίς κάποια ανθρώπινη εξωτερική βοήθεια. Το «έντομο» διαθέτει δύο βιντεοκάμερες (που από κοινού αναπαράγουν την τρισδιάστατη ανθρώπινη όραση), ένα υπολογιστή που αποτελεί τον «εγκέφαλό» της και την καθοδηγεί, καθώς και τεχνητά φτερά με άνοιγμα 28 εκατοστών (δύο σε κάθε πλευρά).

Η «λιβελλούλη» DelFly Explorer διαθέτει μια μικρή μπαταρία λιθίου – πολυμερούς, η οποία της επιτρέπει να πετά αυτόνομα έως εννέα λεπτά, ενώ ο υπολογιστικός «εγκέφαλός» της, χάρη στους ειδικά σχεδιασμένους αλγόριθμους του λογισμικού του, παίρνει αυτόνομες αποφάσεις

Η ρομποτική λιβελλούλη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις πιο ευφάνταστες καταστάσεις, από το να πετά εφοδιασμένη πάνω από μια μουσική συναυλία ή αθλητικό αγώνα για να βιντεοσκοπεί από οπτικές γωνίες που είναι αδύνατο να πετύχει ένας άνθρωπος, μέχρι να πετά σε κλειστούς χώρους (ορυχεία, κτίρια κ.α.), μετά από ένα ατύχημα ή φυσική καταστροφή, μεταφέροντας πληροφορίες για τυχόν επιζώντες.

Θα μπορούσε ακόμα, σύμφωνα με τον Γκουίντο ντε Κρουν, «να τριγυρνά μέσα σε θερμοκήπια για να εντοπίζει τα φρούτα που έχουν πια ωριμάσει» ή, ακόμα, «για πρώτη φορά να παίζει το ρόλο της ιπτάμενης νεράϊδας σε ένα θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας».

Αν και ήδη υπάρχουν ακόμα μικρότερα ρομποτικά έντομα, όπως η «μέλισσα» Robobee του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτόνομα, καθώς εξαρτώνται από τον ανθρώπινο έλεγχο για καθοδήγηση και παροχή ενέργειας.

Το ρομποτάκι, που είναι κατασκευασμένο από ελαφρά συνθετικά υλικά όπως αναθρακονήματα, είναι επίσης εφοδιασμένο με γυροσκόπια και ένα βαρόμετρο για τον υπολογισμό του ύψους που πετά.