Καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία

Καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε πως έφερε εις πέρας την αποστολή του.

«Η Συρία ολοκλήρωσε την καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής και συναρμολόγησης χημικών όπλων», ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, αρμόδιος για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται σήμερα, πριν από τη λήξη της προθεσμίας του Σαββάτου, ένα σημαντικό στάδιο του φιλόδοξου προγράμματος χημικού αφοπλισμού της χώρας. Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΧΟ αναφέρει ότι η ομάδα του επιθεώρησε 21 από τις 23 εγκαταστάσεις χημικών όπλων σε όλη τη χώρα. Οι άλλες δύο ήταν πολύ επικίνδυνες για να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά ο χημικός εξοπλισμός τους είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις.

«Επιβλέψαμε προσωπικά όλες τις διαδικασίες καταστροφής των χημικών όπλων. Οι Σύριοι δεν είναι πλέον σε θέση να παράγουν ή να ανακατέψουν χημικά όπλα», δήλωσε στο BBC ο Τζέρι Σμιθ, επικεφαλής αποστολών του ΟΑΧΟ, ο οποίος χαρακτήρισε τις εργασίες των ελεγκτών στη Συρία «σημαντική πρόκληση», καθώς διεξήχθησαν για πρώτη φορά σε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Ο ΟΑΧΟ εκφράζει ικανοποίηση, επαληθεύει και είδε κατεστραμμένο όλο τον κρίσιμο εξοπλισμό παραγωγής, μίξης και γόμωσης από όλες τις 23 εγκαταστάσεις», επισημαίνει η επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον Άσαντ