Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Γενική άποψη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019.

Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ 3.257 μόνιμων θέσεων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες δομές των δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα καθορίζει τα κριτήρια για την μοριοδότηση των ήδη απασχολούμενων συμβασιούχων στο πρόγραμμα.

Στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης υπάγονται κατ’ αρχήν όσοι οι δήμοι ή νομικά πρόσωπά τους συμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα και σύναψαν σχετική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ το 2011 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απασχολούν προσωπικό για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Οι εν λόγω ΟΤΑ θα πρέπει να τροποποιήσουν τα οργανογράμματά τους και να συστήσουν οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ίδιων κλάδων και ίδιου αριθμού με τις θέσεις του προσωπικού που απασχολείται σήμερα για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, καθώς και επιπλέον θέσεις κατά 7% που θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες.

Η προϋπηρεσία μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 84 μήνες (7 έτη), ενώ λόγω της ιδιαίτερης φύσης και του αντικειμένου των υπηρεσιών κατ’ οίκων φροντίδας ηλικιωμένων, οικονομικά αδύναμων, ΑμεΑ κ.λπ. η εμπειρία προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας.

Μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων, οι σχετικές υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ήδη απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ισχύουν έως τις 31-12-19 και όχι από όσους θα περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες. Μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οι συμβάσεις λύνονται αυτοδικαίως, καθώς οι θέσεις θα καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.

Οι διοριστέοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν στη θέση διορισμού τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, μετάθεσης ή απόσπασης για το διάστημα αυτό.

Το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποδίδεται στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις.

Χαρίτσης: Μόνιμος θεσμός το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Με την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αναβαθμίζεται και γίνεται επιτέλους μόνιμος θεσμός του κράτους. Ταυτόχρονα λήγει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εισηγούμενος πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία με την οποία το “Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι” εντάσσεται σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄βαθμού και στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό.

«Πρόκειται για την οριστική κατοχύρωση και διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που για περισσότερα από 15 χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, υπερήλικες, ανασφάλιστους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδίως στην επαρχία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όλης της χώρας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτρέπει καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και παραπομπής σε δομές κλειστής φροντίδας», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και εξήγησε ότι με την τροπολογία:

-Συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα, δηλαδή, περισσότερες από 3200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού, με την προοπτική μάλιστα επέκτασης των υπηρεσιών αυτών, και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

-Διασφαλίζεται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος. Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αυτών των θέσεων που οι δήμοι θα συστήσουν στις κοινωνικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της υπηρεσίας που έχει ήδη διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό γίνεται λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει σε πολλές περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές.

-Λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

Προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια τουλάχιστον δεκαετία στις υπηρεσίες του Προγράμματος και δεν μετακινούνται σε άλλες θέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μη περικοπή των συντάξεων.

«Σήμερα κάνουμε πράξη μια ακόμη δέσμευση της κυβέρνησής μας. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς ακυρώνεται και τυπικά με νόμο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους πολίτες. Όπως είχαμε πει, πρόκειται για μέτρο αντιαναπτυξιακό, δημοσιονομικά αχρείαστο και πάνω από όλα κοινωνικά άδικο και γι΄αυτό είχαμε πει ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην υλοποιηθεί, όταν κάποιοι άλλοι όχι μόνο προεξοφλούσαν την περικοπή αλλά δεν μπορούσαν και να κρύψουν τη χαρά τους για μια τέτοια εξέλιξη», είπε ο Α. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς γι΄αυτούς και ευτυχώς για την κοινωνία, έπεσαν έξω. Αυτές τις ημέρες έρχεται στη Βουλή ένα πλήθος θετικών μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέτρα που αίρουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων και ενισχύουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».