Με κάθε νοικιασμένο δωμάτιο η Airbnb σώζει τον κόσμο

Με κάθε νοικιασμένο δωμάτιο η Airbnb σώζει τον κόσμο

Η Airbnb λέει ότι με κάθε δωμάτιο που νοικιάζεται μέσω αυτής βοηθάει το περιβάλλον. Να πώς.

του Μπέντζαμιν Σνάιντερ

H διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων Airbnb παρουσιάζεται ως φίλη του περιβάλλοντος. Η εταιρεία δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι βορειοαμερικανοί πελάτες της χρησιμοποιούν 63% λιγότερη ενέργεια ανά διαμονή σε σχέση με τους αντίστοιχους επισκέπτες ξενοδοχείων, ενώ οι πελάτες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν 78% λιγότερη ενέργεια.

Αυτά είναι μερικά από τα δεδομένα που προέκυψαν από μια έρευνα της Airbnb που αφορούσε 8.000 ενοικιαστές και ιδιοκτήτες δωματίων, και την περιβαλλοντική τους επίδραση. Το μήνυμα που η εταιρεία προσπαθεί να στείλει είναι ότι αυτή αποτελεί μια πιο «πράσινη» εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, τα οποία σύμφωνα με αυτήν ξοδεύουν περισσότερο ηλεκτρισμό και νερό, και παράγουν περισσότερα σκουπίδια.

Φυσικά, η αναφορά αυτή της Airbnb έρχεται σε μια στιγμή όπου διάφορες πόλεις αντιτίθενται στη λειτουργία της. Πολλοί αξιωματούχοι παραπονιούνται για την αποτυχία της εταιρείας να συλλέξει φόρους ενοικίασης και για τη de facto μετατροπή διαμερισμάτων σε ξενώνες τουριστών.

Η έκθεση της Airbnb προετοιμάστηκε με τη βοήθεια της Cleantech Group, μιας εταιρείας που βοηθά άλλες εταιρείες να είναι πιο αειφόρες, μετρώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πελατών της σε σχέση με μια σειρά παραμέτρων. Τα ευρήματα, στη συνέχεια, συγκρίνονται με το μέσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επισκεπτών στα ξενοδοχεία Hilton και Marriot, όπως περιγράφονται σε δημόσια αρχεία και εκθέσεις των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, «μέσα σε ένα μόνο χρόνο, οι επισκέπτες της Airbnb στη Βόρεια Αμερική εξοικονόμησαν νερό που αντιστοιχεί σε 270 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων και απέφυγαν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν σε 33.000 αυτοκίνητα». Αντίστοιχα, οι ευρωπαίοι πελάτες εξοικονόμησαν 1.100 πισίνες νερό και απέφυγαν αέρια 200.000 οχημάτων.

Σημειώστε επίσης ότι οι βορειοαμερικανοί πελάτες εξοικονόμησαν αρκετό ηλεκτρισμό ώστε να τροφοδοτηθούν 19.000 σπίτια, ενώ οι ευρωπαίοι χρήστες της πλατφόρμας εξοικονόμησαν το αντίστοιχο 68.000 σπιτιών.

Ο Μάικλ Έλλις, συνεργάτης στην Cleantech Group, τονίζει ότι το ενδιαφέρον της Airbnb για το περιβάλλον συμβαδίζει ευρύτερα με την οικονομία του διαμοιρασμού, δηλαδή με έναν νέο τομέα που απαρτίζεται από εταιρείες που βοηθούν τα άτομα να νοικιάσουν δωμάτια, αυτοκίνητα, ή ακόμα και ρούχα. Σήμερα, παρατηρείται «μια πραγματική έκρηξη στην απαίτηση του κόσμου να είναι μια εταιρεία περιβαλλοντικά υπεύθυνη».

Βέβαια, υπάρχει και ένα σημείο που ίσως να μην φαίνεται τόσο φωτεινό όσο τα υπόλοιπα ευρήματα. Η έκθεση σημειώνει ότι η Airbnb ίσως ενθαρρύνει τους χρήστες της να ταξιδέψουν, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, αυτοκίνητα ή άλλα μέσα που καταναλώνουν ενέργεια με μη αποδοτικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: 

Έτοιμη για «εκτόξευση» η Airbnb

Τα «μυστικά» του καλού ταξιδιώτη

Τα «πράσινα» ξενοδοχεία