Κάτω από Ρουάντα και Μποτσουάνα παραμένει η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Κάτω από Ρουάντα και Μποτσουάνα παραμένει η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα, στην κορυφή η Ελβετία - Αλματώδης άνοδος για την Ινδία.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατάρτισε και φέτος τη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη με βάση τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας. Πανίσχυρες δυτικές οικονομίες, αλλά και ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολής φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας, όμως την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος της Ινδίας.

Πρόκειται για αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «Modi Effect». Η Ινδία κέρδισε 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (βρίσκεται πλέον στην 55η). Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, η αλλαγή στην ινδική οικονομία είναι εμφανής και οφείλεται εν πολλοίς στον νέο πρόεδρο της χώρας, Ναρέντρα Μόντι.

«Η πολιτική που ακολουθεί ο Ινδός πρόεδρος είναι σαφώς προσανατολισμένη υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της καταπολέμησης της διαφθοράς», σημειώνουν οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ και προσθέτουν: «Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε σταδιακά μετά την κορύφωση του 2008, αν και παραμένει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο».

Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα. Τα στοιχεία, ωστόσο, για την Ελλάδα συλλέχθηκαν πριν από τη νέα συμφωνία για τη στήριξη της χώρας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της φέτος το καλοκαίρι, επισημαίνει η έκθεση.

Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από χώρες όπως η Ρουάντα (58η από 62η πέρυσι), η Μποτσουάνα (71η από 74η πέρυσι) αλλά και το Τατζικιστάν (80η από 91η πέρυσι).

Στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Χάρη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα. Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και είναι το βασικότερο εμπόδιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των επενδύσεων.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά, με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η καλλιέργεια «καινοτομίας και ταλέντων» διατήρησε αυτές τις τρεις χώρες στην κορυφή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Σε πολλές χώρες, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας, ενώ οι αγορές εργασίας δεν είναι αρκετά ευέλικτες», επισημαίνει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περισσότερο γνωστό για το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός, όπως εξηγεί το Bloomberg, προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα με βάση ένα συνδυασμό μίας σειράς θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας. Η κατάταξη ενός κράτους εξαρτάται από 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον και την τεχνολογική ετοιμότητα.

Η πρώτη δεκάδα

Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές χώρες σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ:

1.Ελβετία

2.Σινγκαπούρη

3.Ηνωμένες Πολιτείες

4.Γερμανία

5.Ολλανδία

6.Ιαπωνία

7.Χονγκ Κονγκ

8.Φινλανδία

9.Σουηδία

10.Ηνωμένο Βασίλειο