Και δεύτερος Καναδός πολίτης αγνοείται στην Κίνα- Συνεχίζεται η διπλωματική ένταση

Και δεύτερος Καναδός πολίτης αγνοείται στην Κίνα- Συνεχίζεται η διπλωματική ένταση

Οι υποθέσεις αυτές θεωρείται από πολλούς ότι συνδέονται με τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στην Οτάβα.

Ένας δεύτερος υπήκοος του Καναδά, ο Μάικλ Σπέιβορ, αγνοείται στην Κίνα μετά την ανάκρισή του από τις κινεζικές αρχές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών. «Εργαζόμαστε σκληρά για να εξακριβώσουμε πού βρίσκεται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος για την υπόθεση του Καναδού πολίτη αυτού, ο οποίος διαμένει στην Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δύο Καναδοί πολίτες που κρατούνται στην Κίνα είναι ύποπτοι για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και διευκρίνισε ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις και των δύο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λου Κανγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι διαφυλάσσονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των δύο Καναδών.

Ο Μάικλ Σπέιβορ, Καναδός υπήκοος, αντιμετωπίζει έρευνα στην Κίνα διότι τον βαρύνουν υποψίες για ενέργειες «οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια» της ασιατικής χώρας, σύμφωνα με ειδησεογραφικό ιστότοπο του δήμου της Νταντόνγκ, στην επαρχία Λιαονίνγκ. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο, οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας διενεργούν έρευνα σε βάρος του Σπέιβορ από τη 10η Δεκεμβρίου. Δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

Ο Σπέιβορ ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Λιαονίνγκ, όπου- σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe & Mail– διαχειρίζεται ένα πρακτορείο ταξιδίων ειδικευμένο στη Βόρεια Κορέα. Είχε γίνει γνωστός διότι βοήθησε τον Αμερικανό πρώην μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν να ταξιδέψει στη χώρα αυτή και να συναντηθεί με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η καναδική διπλωματία επιβεβαίωσε την Τρίτη τη σύλληψη από τις κινεζικές αρχές ενός άλλου Καναδού, του Μάικλ Κόβριγκ, πρώην διπλωμάτη ο οποίος εργάζεται πλέον στο Χονγκ Κονγκ για το κέντρο μελετών International Crisis Group (ICG), το οποίο εδρεύει στο Βερολίνο. Ο Κόβριγκ είναι ειδικός σε θέματα Ασίας και ειδικότερα της κορεατικής χερσονήσου.

Οι υποθέσεις αυτές θεωρείται από πολλούς ότι συνδέονται με τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας τηλεφωνίας και τεχνολογίας Huawei, στην Οτάβα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, υπόθεση που συνεχίζει να προκαλεί διπλωματική ένταση.

Φωτογραφίες: AFP