Κεφαλαιακή ενίσχυση χρειάζονται 12 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

Κεφαλαιακή ενίσχυση χρειάζονται 12 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

Τη χειρότερη επίδοση είχε η βρετανική τράπεζα Barclays με δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 6,37% και η ιταλική Banco BMP με δείκτη 6,67%.

Δώδεκα τράπεζες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων, θα χρειαστεί να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, δήλωσε χθες ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων τραπεζικών δοκιμασιών αντοχής που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι δοκιμασίες είχαν διενεργηθεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και περιελάμβαναν τις 48 μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. και τις 33 μεγαλύτερες της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ είχε διαμηνύσει από την αρχή ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα των δοκιμασιών ώστε να καθορίσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για κάθε μία διαφορετική τράπεζα. «Τράπεζες των οποίων ο βασικός δείκτης ιδίων κεφαλαίων είναι, στο δυσμενές σενάριο, ασθενέστερος από 9% παρουσιάσουν ασθενέστερη, αν και ακόμη ικανοποιητική, κεφαλαιακή θέση», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Αυτές οι 12 οντότητες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του συνόλου των κεφαλαίων του κλάδου, θα έπρεπε να ενισχύσουν τη στιβαρότητά τους και την κεφαλαιακή τους θέση ώστε να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις και συνεπώς θα παρακολουθούνται στενά», δήλωσε ο Ντε Γκίντος, συμπληρώνοντας πως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ιδωθούν ως «ενδεικτικοί δείκτες αναφοράς και όχι ως επίσημο όριο».

Τη χειρότερη επίδοση, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο δυσμενές οικονομικό σενάριο, είχε η βρετανική τράπεζα Barclays με δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 6,37% και η ιταλική Banco BMP με δείκτη 6,67% των σταθμισμένων έναντι κινδύνου κεφαλαίων τους. Στις 12 τράπεζες που κατά την ΕΚΤ έχουν σχετικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση περιλαμβάνονται ακόμη οι Société Generale, BNP Paribas και Deutsche Bank, των οποίων ο βασικός δείκτης ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε στο 7,61%, στο 8,64% και στο 8,14% στο δυσμενές σενάριο. Τράπεζες με βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων μεταξύ 9% και 11% παρουσιάζουν «εύλογο» βαθμό αντοχής, κατέληξε ο Ντε Γκίντος.