Κεντροαριστερά: Στα 3 ευρώ η συμμετοχή, ανοιχτός ο αριθμός των καλπών

Κεντροαριστερά: Στα 3 ευρώ η συμμετοχή, ανοιχτός ο αριθμός των καλπών

Στα 3 ευρώ όρισε η επιτροπή Αλιβιζάτου το κόστος συμμετοχής, ενώ αποφάσισε να πραγματοποιηθούν δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα στους αρχηγούς.

Αντώνης Γκιόκας

Έστω και με αργούς ρυθμούς, σταδιακά φαίνεται να κλείνουν τα περισσότερα διαδικαστικά ζητήματα για την εκλογική αναμέτρηση της 12ης Νοεμβρίου. Τα κουκιά στα «θέλω» των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς προσπαθεί να μοιράσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, προκειμένου να μην υπάρχουν γκρίνιες.

Κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η επιτροπή αποφάσισε να υπάρχουν τελικά δύο λίστες ψηφοφόρων. Μία που θα αποτελούν τα μέλη του νέου φορέα και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες και μία δεύτερη, «φίλων» της παράταξης, των οποίων τα στοιχεία θα καταστραφούν μετά από δύο μήνες έτσι ώστε τα επιτελεία να έχουν τον χρόνο να μελετήσουν τα στοιχεία σε περίπτωση που θέλουν να υποβάλλουν κάποια ένσταση. Στο σημείο αυτό υποχώρησε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά, που επιθυμούσε να υπάρχουν μέλη που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Το αντίτιμο για την συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ορίστηκε στα 3 ευρώ και τα έσοδα θα δοθούν για την κάλυψη των εξόδων των εκλογών. Η επιτροπή αποφάσισε να παραμείνει αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρμογή που συμπληρώνουν όσοι θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στις εκλογές.

Η λεπτομέρεια αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς από τον αριθμό αυτό και την γεωγραφική τους προέλευση θα κριθεί εν πολλοίς ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό του αριθμού των καλπών.

Το νούμερο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Πρόθεση της επιτροπής είναι η ύπαρξη καλπών τουλάχιστον σε όλους τους καποδιστριακούς δήμους της χώρας, όμως αυτό προϋποθέτει δύο παραμέτρους. Πρώτον, την ύπαρξη εθελοντών για την δημιουργία εφορευτικών επιτροπών και δεύτερον, την ύπαρξη αντιπροσώπων τουλάχιστον δύο υποψηφίων, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Λίγο πιο περίπλοκο παραμένει το θέμα με τις κάλπες του εξωτερικού, με την επιτροπή να αποφασίζει την σύσταση μίας υποεπιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα αποφασίσει σε ποιες πόλεις και σε ποιες χώρες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ψηφίσουν.

Τέλος, αποφασίστηκε η διεξαγωγή δύο debates. Και τα δύο θα γίνουν στην ΕΡΤ, το πρώτο με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και το δεύτερο με την συμμετοχή δημοσιογράφων από την περιφέρεια.

Πηγή: news247.gr