Κέρδη-ρεκόρ για τις χίλιες μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Κέρδη-ρεκόρ για τις χίλιες μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου
Photo:

Η κινεζική ICBC αναδείχτηκε η πιο ισχυρή τράπεζα στον κόσμο το 2013, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έμειναν πίσω, καταλαμβάνοντας το 3% των συνολικών κερδών.

Σε δυσθεώρητα ύψη έφτασαν τα κέρδη των χιλίων μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου το 2013, με τις κινεζικές τράπεζες να διατηρούν το προβάδισμα έναντι  των αμερικανικών και ευρωπαϊκών.

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των κερδών και της κεφαλαιακής ισχύος των 1.000 μεγαλύτερων τραπεζών από το περιοδικό The Banker, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη τους κατά 23% πέρυσι, φτάνοντας το ποσό-ρεκόρ των 920 δισ. δολαρίων, με τις κινεζικές τράπεζες να σημειώνουν κέρδη προ φόρων ύψους 292 δισ. δολαρίων ή το 32% των παγκόσμιων κερδών.

Η κινεζική Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (Industrial and Commercial Bank of China, ICBC) διατήρησε την θέση της ως η ισχυρότερη τράπεζα στον κόσμο, με βάση το ύψος των κεφαλαίων της. H Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας (China Construction Bank) ανέβηκε στη δεύτερη από την πέμπτη θέση, ακολουθούμενη από την JPMorgan, τη Bank of America και την HSBC.

Στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας βρίσκονται η ICBC, η China Construction Bank, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (Agriculture Bank of China) και η Bank of China. Οι τράπεζες στις ΗΠΑ είχαν συνολικά κέρδη ύψους 183 δισεκ. δολαρίων, με επικεφαλής την Wells Fargo (με κέρδη 32 δισεκ. δολαρίων).

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν μόλις το 3% των παγκόσμιων κερδών από το 25% που είχαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με το περιοδικό. Οι ιταλικές τράπεζες έχασαν συνολικά 35 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των χωρών.

Οι ιαπωνικές τράπεζες σημείωσαν κέρδη 64 δισεκ. δολαρίων ή το 7% των παγκόσμιων κερδών, ακολουθούμενες από τις καναδικές, γαλλικές και αυστραλιανές τράπεζες (με κέρδη 39 δισεκ. δολαρίων για κάθε χώρα), τις βραζιλιάνικες τράπεζες (26 δισ. δολάρια) και τις βρετανικές (22 δισεκ. δολάρια).

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Περιμένει θετικές εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες

O κινεζικός γίγαντας που θέλει να μπει σε ελληνικές τράπεζες

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπαίνουν στις τράπεζες

Μπορεί η «φούσκα» της Κίνας να «σκάσει» στις αμερικανικές τράπεζες;

Tα «πιστωτικά κανόνια» της ΕΚΤ