Κερδίζει έδαφος το ρούβλι

Κερδίζει έδαφος το ρούβλι

Τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ενίσχυσαν την ανάκαμψη του νομίσματος μετά την αλματώδη πτώση του.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων διαμορφώθηκε την Τρίτη η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, καθώς το ρούβλι εκτιμάται ότι ενισχύθηκε από τα άτυπα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων όπως η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού, ή οι διαδηλώσεις, που είχαν συνοδεύσει την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998.

Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Νωρίτερα το ρούβλι έφθασε σε ισοτιμία 52,88:1 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Δεκεμβρίου. Αργότερα υποχώρησε, αλλά παρ’ όλ’ αυτά κατέγραψε άνοδο 0,8% φθάνοντας σε επίπεδο 55,34:1.

Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια αμβλυμένη εκδοχή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μέρος της υψηλής δημοτικότητας του οποίου πιστεύεται πως οφείλεται στην οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που απόλαυε τα τελευταία χρόνια μια μεγεθυνόμενη μερίδα του πληθυσμού, αναμένεται πάντως να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην καταφύγει στην επιβολή και επισήμως μέτρων για τον έλεγχο της μεταφοράς κεφαλαίων.

Ένας οικονομολόγος που έφυγε από τη Ρωσία αφού επέκρινε το Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Γκούριεφ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη «ανάγκασε τις κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πωλήσουν τα δολάριά τους και το ίδιο θα συμβεί στις τράπεζες υποθέτω, επομένως, κατά μία έννοια, μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων εφαρμόζονται ήδη».

Στη Ρωσία οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως μετά την εκδήλωση υπερπληθωρισμού και την εξανέμιση των καταθέσεών τους τα χρόνια μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, πριν ανέβει στην εξουσία ο Πούτιν.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία—οι οποίες καθιστούν πρακτικά αδύνατον για τις ρωσικές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις χρηματαγορές της Δύσης—αλλά και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθιά ύφεση.

Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψή του, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και 80:1 έναντι του δολαρίου, από 30 έως 35:1 το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters