Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά ομόλογα – Ράλι στο 5ετές με επιστροφή στα επίπεδα του Φεβρουαρίου

Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά ομόλογα – Ράλι στο 5ετές με επιστροφή στα επίπεδα του Φεβρουαρίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε χαμηλό πενταμήνου υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Σε χαμηλό επίπεδο πενταμήνου υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Η ελληνική αγορά ομολόγων συνέχισε να έχει καλύτερες επιδόσεις από τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν κατά 10 μονάδες βάσης σε χαμηλό επίπεδο πέντε μηνών, καθώς η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου ενίσχυσε τη ζήτηση για χρέος με υψηλές αποδόσεις», σημειώνεται. «Σε ένα περιβάλλον που στηρίζει το ρίσκο, η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει υψηλές αποδόσεις και αυτό τη βοηθά να έχει καλύτερη απόδοση από την υπόλοιπη αγορά», δήλωσε στέλεχος της UBS στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα. μετά τη χθεσινή βελτίωση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οδηγούνται σήμερα σε νέα πτώση, με το yield στο 10ετές να αγγίζει για πρώτη φορά το 3,841% από τα τέλη Απριλίου με πτώση 1,97%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,13% και στο 2,880%, ένα επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου πριν ξεσπάσει το διεθνές sell-off το οποίο οδήγησε και στην εκτόξευση των αποδόσεων της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. Σε ό,τι αφορά το 7ετές ομόλογο, η απόδοσή του συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το 3,5% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, και διαμορφώνεται στο 3,355%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας έως και 520 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο με βάση τον σημερινό ρυθμό των 30 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών. Σε περίπτωση που δεν το διακόψει μετά τις 20 Αυγούστου, θα μπορούσε να αγοράζει 260 εκατ. ευρώ τον μήνα με βάση τον ρυθμό των 15 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αυτό είναι ένα σχετικά μικρό ποσό, το σήμα στην αγορά θα ήταν ισχυρό, όπως σημείωσε.

Από την άλλη, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν σε γενικές γραμμές ανοδικά σήμερα, αλλά οι επενδυτές απορρόφησαν άνετα το πρώτο κύμα εκδόσεων κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα, σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό για ρίσκο, το οποίο περιορίζει τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία διέθεσαν συνολικά ομόλογα αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα η Ιρλανδία και η Ιταλία με δημοπρασίες τίτλων. Η ζήτηση ήταν ισχυρή, με τον λόγο των προσφορών σε σχέση με το ποσό της έκδοσης να είναι για τα γερμανικά ομόλογα γενικά αμετάβλητος σε σχέση με προηγούμενες δημοπρασίες. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου δύο μονάδες βάσης, τόσο των 5ετών όσο και των 10ετών. Τα στοιχεία για την ιταλική βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προσδοκίες, συνεχίζοντας την πρόσφατη βελτίωση της οικονομικής δυναμικής στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ.