Κι όμως, το Facebook σε κάνει δυστυχισμένο!

Κι όμως, το Facebook σε κάνει δυστυχισμένο!
Photo:

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review, ακόμη και μία ώρα ασχολίας στο κοινωνικό μέσο μπορεί να προκαλέσει στους χρήστες δυσαρέσκεια και δυστυχία.

Ένας μέσος χρήστης περνάει περίπου μια ώρα στο Facebook. Μπορεί να φαίνεται ελάχιστος χρόνος, ωστόσο, είναι αρκετός για να σε κάνει πιο δυστυχισμένο, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review.

Πιο συγκεκριμένα, το HBR συγκέντρωσε στοιχεία από 5.208 χρήστες σε μια περίοδο δύο ετών και συγκρίνοντας την ευημερία τους σε σχέση με τη χρήση του κοινωνικού δικτύου αλλά και το πραγματικό δίκτυο επαφών τους σε σχέση με το δίκτυό τους στο Facebook.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η αυξημένη χρήση του Facebook συνδέεται με την πιθανότητα μειωμένης ευημερίας και ικανοποίησης στο μέλλον. Και παρόλο που ο τρόπος χρήσης του κοινωνικού δικτύου δεν επηρέασε την ψυχική τους κατάσταση, ο χρόνος που περνούν σε αυτό σίγουρα επηρεάζει και μάλιστα αρνητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη έρευνα μελετητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν περισσότερο δυστυχισμένοι και δυσαρεστημένοι με την ζωή τους, ήταν και εκείνοι που δεν εμπλέκονταν ενεργά στον κοινωνικό ιστότοπο, αλλά απλά επέλεγαν να διαβάσουν τις δημοσιεύσεις ή να δουν τις φωτογραφίες άλλων.

Τέλος, το 30% των 600 ατόμων που πήραν μέρος στις δύο μελέτες, ανέφεραν τον φθόνο και την ζήλια ως τα κύρια αισθήματα δυσαρέσκειας από το Facebook, ενώ το 36% είπαν ότι ήταν απλά ελαφρά απογοητευμένοι «μερικές φορές» ή «πολύ συχνά», μετά από την περιήγησή τους στο site.