Kickstarter: Χρηματοδοτήσεις με προϋποθέσεις

Kickstarter: Χρηματοδοτήσεις με προϋποθέσεις

Η πλατφόρμα για crowdfunding επαναπροσδιορίζει τους όρους της από τις 18 Οκτώβρη. 

Το Kickstarter είναι σήμερα μια από τις διασημότερες πλατφόρμες χρηματοδότησης για επίδοξους επιχειρηματίες και όχι μόνο, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν το κοινό να τους χρηματοδοτήσει με όποιο ποσό εκείνοι επιθυμούν, ώστε να κάνουν το «όνειρο» τους πραγματικότητα.

Χιλιάδες είναι οι καταχωρήσεις των ιδεών αυτών, που οδήγησαν τους υπεύθυνους της πλατφόρμας να αναθεωρήσουν τους «όρους και προϋποθέσεις» ώστε να κατοχυρωθεί η σχέση μεταξύ δημιουργών και υποστηρικτών και να οριστούν τα «δικαιώματα» που έχουν όσοι αποφασίσουν να γίνουν χορηγοί.

Η πλατφόρμα μέχρι τώρα λειτουργούσε ως μεσάζοντας, ακολουθώντας μια laissez-faire πολιτική, παρέχοντας δηλαδή πλήρης ελευθερία στους συμμετέχοντες -χωρίς παραβάσεις και δεν είχε καμία ανάμειξη στις μεταξύ τους συναλλαγές, παρά μόνο ήλεγχε πως όλες οι διαδικασίες είναι νόμιμες. Μέχρι τώρα, επίσης, δεν είχε επιβάλει κανόνες για την ολοκλήρωση της καμπάνιας.

Οι δημιουργοί στη προσπάθεια τους να προσελκύσουν περισσότερους χρηματοδότες, χρησιμοποιούν διάφορα «τεχνάσματα» ώστε να πείσουν το κοινό να τους υποστηρίξει οικονομικά. Για παράδειγμα, τους προσφέρουν δώρα ή μια δωρεάν δοκιμή του προϊόντος ή ακόμα και μια συλλεκτική «κοπιά» του αντικειμένου. Πόσο δεσμευτικές, όμως, είναι αυτές οι υποσχέσεις; Και τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να δώσει χρήματα για την δημιουργία ενός project αλλά αυτό δε γίνεται ποτέ πραγματικότητα;

Τη δέσμευση αυτή επανεξετάζει το Kickstarter, θεωρώντας πως από τη στιγμή που γίνεται κάποια χορηγία δημιουργείται μια νομικά δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στους δημιουργούς και τους υποστηρικτές , που υποχρεώνει τους πρώτους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των δεύτερων.

«Εάν ένας δημιουργός δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη καμπάνια του και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους, θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρει έναν άλλο τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αυτό», λέει η ανακοίνωση.

Λέγοντας «κάθε δυνατό τρόπο» εννοούν πως αρχικά οι δημιουργεί θα πρέπει να αναλύσουν αναλυτικά κάθε βήμα της καμπάνιας τους, μέχρι που έφτασαν, πως χρησιμοποιήθηκαν τα μέχρι τώρα χρήματα που μάζεψαν και τις συνθήκες που παρεμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου. Πρέπει, επίσης, να αποδείξουν ότι χρησιμοποιήθηκε σωστά το κεφάλαιο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας πρέπει να επικοινωνούν με όσους τους στηρίζουν οικονομικά. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το έργο, οι χορηγοί μπορούν να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων ή οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Μόνο αν οι δημιουργοί πραγματοποιήσουν τα άνωθεν, θα θεωρηθεί πως έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τους υποστηρικτές τους. Τέλος, οι όροι και προϋποθέσεις ξεκαθαρίζουν πως αν κάποιος δεν είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί με τους κανόνες θα υπόκειται σε νομικό και οικονομικό έλεγχο.

Διαβάστε ακόμα:

Οι εναλλακτικές πηγές για crowdfunding