Κοιμηθείτε στη δουλειά σας, κάνει καλό

Κοιμηθείτε στη δουλειά σας, κάνει καλό

Νομίζατε πως για να πετύχετε επαγγελματικά πρέπει να ξενυχτήσετε; Όχι πια... 

Όπως ακριβώς κάποιοι αθλητές παίρνουν αναβολικά με σκοπό να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τους εργαζόμενους. Τα «επαγγελματικά αναβολικά», τύπου Adderall, χρησιμοποιούνται από πολλούς εργαζόμενους ώστε να μπορούν να παραμένουν ξύπνιοι για περισσότερες ώρες και να μπορούν να εστιάσουν στη δουλειά τους. Είναι, όμως, αυτές οι διεγερτικές συνταγές και τα λοιπά αναβολικά, μέρος της startup κουλτούρας;

Όπως εξομολογείται η Cali Estes, ειδική στη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, όσοι έχουν εργαστεί με εταιρείες όπως η Apple, το Twitter, το Facebook , την Google και τη Yahoo , μπορούν να επιβεβαιώσουν πως το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Σίλικον Βάλλεϋ είναι πραγματικότητα. «Τα πράγματα, μάλιστα, είναι πολύ χειρότερα από ό, τι σκέφτονται οι άνθρωποι , διότι όλα καλύπτονται τόσο καλά» συνεχίζει.

Ο ανταγωνισμός, οι πιέσεις και οι απαιτήσεις της δουλειάς, οδηγούν στους εργαζόμενους να πάρουν «δραστικά μέτρα» ώστε να ανταπεξέλθουν κι αυτό το παραδέχονται οι CEOs.

Το «φαινόμενο» αυτό δεν περιορίζεται μόνο στον τεχνολογικό κόσμο. Και στον επιχειρηματικό τομέα, όπου μετά την ύφεση οι καλές θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι «αγωνίζονται» για μια θέση.

Και ποιος θα κερδίσει; Αυτός που αντέχει να δουλέψει περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ύπνου είναι τόσο διαδεδομένη πλέον που το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων έκανε λόγο για «επιδημία».

Οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά, γεγονός που έχει δραματικές συνέπειες. Τα νούμερα των οδηγών που έχουν αποκοιμηθεί στο τιμόνι και προκάλεσαν τροχαία δυστυχήματα αυξάνονται διαρκώς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όσων δε κοιμούνται αρκετά συνδέονται με την εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη, κατάθλιψης και παχυσαρκίας.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, καταλήγουν να αισθάνονται διαρκώς «μεθυσμένοι».

Έτσι, λοιπόν, ποια είναι η λύση; Και πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας λέει ότι οι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου τη το βράδυ, ενώ κάποιοι επιμένουν στις έξι ώρες ημερησίως. Οι «προτάσεις» αυτές δε τελειώνουν ποτέ, καθώς μια έρευνα στο διαδίκτυο φέρνει ποικίλα αποτελέσματα.

Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ωρών που πρέπει ο κάθε άνθρωπος να κοιμάται ώστε να μπορεί να αποδώσει. Το κλειδί, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι να ακούτε το σώμα σας.

Δεν αξίζει να στερείται από τον εαυτό τον ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο πιεστικά κι αν είναι τα πράγματα. Σκεφτείτε το σαν έναν αγώνα Μαραθωνίου και σπριντ. Στην εργασία σας μπορείτε να επιταχύνετε όποτε θέλετε, αλλά η μακροπρόθεσμη επιτυχία εξαρτάται από τη διατήρηση του «σταθερού βαδίσματος» όπως οι Μαραθωνοδρόμοι.

Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν κοιμάστε περισσότερο, θα ζήσετε περισσότερο, θα είστε πιο χαρούμενοι, με λιγότερο άγχος και πιο δημιουργικοί.

Όλα δείχνουν πως οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να ακούνε τους επιστήμονες. Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν κάνει μια στροφή, κι από την «κουλτούρα εργασίας 24/07» πλέον προσέχουν ώστε οι εργαζόμενοι τους να κοιμούνται αρκετά.

Αρκετές εταιρείες δημιουργούν «δωμάτια ύπνου» ή τοποθετούν υπνόσακους στα γραφεία, ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους να πέφτουν για ύπνο όταν κουράζονται. Στον ίδιο «δρόμο» βαδίζουν και τα Πανεπιστήμια. Έρευνες έδειξαν, άλλωστε, πως ακόμα και 10 λεπτά ύπνου αρκούν για να αυξηθεί η παραγωγικότητα σας.

.