Κίνδυνος να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί

Κίνδυνος να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί

Καμπανάκι από Έλληνες επιχειρηματίες - Το μήνυμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η περίπτωση της Γιούλα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος διαβλέπει έναν σημαντικό κίνδυνο: να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί λόγω του ακριβού δανεισμού τους και της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων με το εξωτερικό. Έτσι κρίνεται ως πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα την αξιολόγηση και οι δανειστές από την πλευρά τους να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, από το βήμα εκδήλωσης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Ο ίδιος ανέφερε: «Ξέρετε τι συνέβη με την εξαγορά την περασμένη εβδομάδα της ιστορικής υαλουργίας Γιούλα; Αυτός που αγόρασε την εταιρεία δανείστηκε με 1% όταν το χρηματοδοτικό κόστος της Γιούλα ήταν 8%. Είναι συγκλονιστικό, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είχε προβλήματα πλην του υψηλού της δανεισμού» ήταν τα λόγια του Ευάγγελου Μυτιληναίου, θίγοντας το θέμα που καίει περισσότερο αυτή τη στιγμή τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο καιρό δεν θα μείνει καμία εταιρεία, οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Θα δανείζονται χαμηλά, με 0,25%, και το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να σου πληρώνουν τα δάνεια» προσέθεσε ο επιχειρηματίας.

Για παράδειγμα, τα τέσσερα εργοστάσια που αναγκάστηκε να πουλήσει η Γιούλα, προκειμένου να ξεφορτωθεί τον υπέρογκο δανεισμό της ύψους 335 εκατ. ευρώ, είναι απόρροια των υψηλών επιπέδων του επενδυτικού ρίσκου της χώρας και των «ελληνικών» επιτοκίων 8% – 9% με τα οποία αναγκάζεται να τον εξυπηρετεί. Ο πορτογαλικός όμιλος Vidro δανείστηκε για να εξαγοράσει τις μονάδες της Γιούλα με επιτόκιο μόλις… 1%, όταν η ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να δανειστεί εντός Ελλάδος παρά με επιτόκιο 8% – 9%.

Το ίδιο συμβαίνει και ως προς το κόστος παραγωγής. Η τιμή ρεύματος είναι κατά 40% ακριβότερη – και μόνο μονάδες όπως η Αλουμίνιον που εξασφάλισε σταθερή τιμή μπορεί να επιβιώσει αφού βεβαίως πρώτα μείωσε σημαντικά το λειτουργικό κόστος σε όλη την διαδικασία.

Το μεγάλο ρίσκο χώρας που για αρκετό χρονικό διάστημα κρατά κλειστές τις πόρτες χρηματοδότησης και καθιστά απαγορευτικό το κόστος δανεισμού, είναι το κεφαλαιώδες πρόβλημα για το ελληνικό επιχειρείν.