«Κίνημα» με στόχο την ανατροπή της Τερέζα Μέι

«Κίνημα» με στόχο την ανατροπή της Τερέζα Μέι

Πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία μετά τη καταστροφική ομιλία της πρωθυπουργού.

Η «καταστροφική», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλά ΜΜΕ, ομιλία της Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Τόρις φέρεται ότι δημιουργεί αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Grant Shapps, υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 30 βουλευτές οι οποίοι φέρονται να οργανώνουν «κίνημα» με στόχο την ανατροπή της.

Μάλιστα, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι του Brexit, μιας και οι μεν και οι δε εκτιμούν ότι η πρωθυπουργός τα έχει κάνει κυριολεκτικά «θάλασσα».

Σημειώνεται ότι με βάση το καταστατικό, απαιτούνται τουλάχιστον 48 υπογραφές βουλευτών για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του κόμματος.

«Η Τερέζα διαθέτει τα προσόντα για να είναι πρωθυπουργός, έχει υπάρξει μία εξαιρετική πρωθυπουργός, ελπίζω να παραμείνει πρωθυπουργός για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο BBC ένας από τους υποστηρικτές της, ο υπουργός Περιβάλλοντος και διαπρύσιος υποστηρικτής του Brexit, Michael Gove -παραδεχόμενος, έτσι, ότι υπάρχει όντως θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της.

«Η Τερέζα Μέι θα μείνει πρωθυπουργός και θα τελειώσει τη δουλειά», έγραψε και ο υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd, στην εφημερίδα The Telegraph, ενώ κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε και ο ντε φάκτο αναπληρωτής της, Damian Green.

Οι εξελίξεις αντανακλώνται και στις αγορές, με τη στερλίνα να σημειώνει νέες απώλειες έναντι του δολαρίου και να οδεύει προς το κλείσιμο της χειρότερης εβδομάδας της εδώ και ένα χρόνο.

«Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών πριν την εξάντληση της πενταετίας αυξάνεται, είναι μεγάλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Adam Cole, της RBC.