Κίνηση καλής θέλησης των ΗΠΑ στην εμπορική διαμάχη με την Ευρώπη

Κίνηση καλής θέλησης των ΗΠΑ στην εμπορική διαμάχη με την Ευρώπη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των δύο πλευρών, η Ουάσινγκτον αποκατέστησε πλήρως τη διπλωματική της παρουσία στην ΕΕ.

 

Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν το καθεστώς της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην ΕΕ, μία απόφαση που ελήφθη δύο ημέρες πριν από την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ έχει την ευχαρίστηση να ανακοινώνει ότι από σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα θεωρεί την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουάσινγκτον ίση με οποιαδήποτε άλλη διμερή διπλωματική αποστολή», έγραψε σε ανακοίνωσή του.

«Η ΕΕ είναι ένας μοναδικά σημαντικός οργανισμός και ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Αμερικής στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ της Ευρωπαίας επιτρόπου για το Εμπόριο Σεσίλα Μάλστρεμ και του Αμερικανού ομολόγου της Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Η αποστολή της ΕΕ, που είναι ένας διεθνής οργανισμός, κατείχε από το 2016 διπλωματικό καθεστώς ίσο με αυτό ενός κράτους στις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της αποστολής της τον βαθμό του πρεσβευτή. Όμως στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον περασμένο Δεκέμβριο, και χωρίς προειδοποίηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο καθεστώς του διεθνούς οργανισμού.

Στις 8 Ιανουαρίου η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν «σε συνομιλίες» με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή αυτή και στις 14 του ίδιου μήνα Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί είχαν χαρακτηρίσει την αλλαγή στο καθεστώς «προσβλητική».