Κοινοβουλευτική ομάδα σχηματίζουν οι «αντάρτες» της ιταλική κεντροδεξιάς

Κοινοβουλευτική ομάδα σχηματίζουν οι «αντάρτες» της ιταλική κεντροδεξιάς

Σημαντικό ρήγμα στην παράταξη Μπερλουσκόνι μετά την προσπάθειά του να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Τη δημιουργία νέας ομάδας στην ιταλική βουλή από αντιφρονούντες κεντροδεξιούς βουλευτές ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Σύμφωνα με τον Τσικίτο, η ομάδα αυτή απαρτίζεται από 12 βουλευτές, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 26 μέλη.

Απόψε, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να συνεδριάσουν και οι «αντάρτες» γερουσιαστές, που συσπειρώνονται γύρω από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο και να προχωρήσουν στην σύσταση δικής τους αυτόνομης ομάδας.

Διαβάστε ακόμη: Άνετη επικράτηση Λέτα στη βουλή

Ο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μετονομάστηκε πρόσφατα ξανά σε Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε νωρίτερα ότι η ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς «ήταν αναπόφευκτη» αλλά οι γέφυρες δεν έχουν ακόμη καταστραφεί οριστικά.

Μετά την συνάντησή του με τους «αντιφρονούντες» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα ίσως έχει μια ακόμη συνομιλία με τον Μπερλουσκόνι σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Διαβάστε ακόμη: Μπερλουσκόνι εναντίον Ναπολιτάνο

Κύριο αίτημα των διαφωνούντων της κεντροδεξιάς είναι να πάψουν οι δικαστικές υποθέσεις του Μπερλουσκόνι να προσκόπτουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και να δοθεί η έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και της ανάπτυξης καθώς και της ανεργίας, αλλά και στην προετοιμασία της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας κατά μέρος τους ακραίους τόνους.

Ο υπουργός αρμόδιος για τις συνταγματικές αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ένας από τους κύριους εκφραστές της «αποσχιστικής γραμμής», θεωρεί ότι «πλέον στην ιταλική κεντροδεξιά υπάρχουν δυο ιθύνουσες τάξεις, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ